14.03.2016.

Dobro uvijek pobjeđuje, čak ako se na trenutak učini slabijim ili skrivenim

Papa blagoslivlja s Presvetim

01/01/2016

Dobro uvijek pobjeđuje, čak i ako se na trenutak može činiti slabim ili skrivenim – rekao je papa Franjo na sinoćnjem slavlju prve večernje za svetkovinu Marije Bogorodice, u Vatikanskoj bazilici, nakon čega je uslijedilo izlaganje Presvetoga sakramenta i pjevanje himna Te Deum. Papa se osvrnuo na patnje izbjeglica i potaknuo grad Rim da bude ”povlašteni tumač vjere, prihvaćanja, bratstva i mira. Na koncu slavlja, posjetio je jaslice na Trgu svetoga Petra i pozdravio okupljene vjernike.

Sveti je Otac u Vatikanskoj bazilici potaknuo na prepoznavanje Božje prisutnosti u povijesnim događajima. U Izvanrednoj svetoj godini, podsjetio je na snagu Gospodinove blizine, na njegovo milosrđe i nadu. Naglasio je da je milosrđe svjetlo s kojim bolje shvaćamo sve što doživljavamo.

Suočeni smo s izazovom da uvidimo jesu li svjetski događaji u skladu s Božjom voljom ili se odvijaju prema ljudskim naumima, često nabijenim privatnim interesima, neutaživom žeđi za moću i besmislenim nasiljem – kazao je Papa. Pred velikim patnjama, pozvao je na iskazivanje velikih gesti dobrohotnosti.

Ne možemo zaboraviti – rekao je – da su mnogi dani bili obilježeni nasiljem, smrću i neizrecivom patnjom mnogih nevinih osoba, izbjeglica koji su primorani napustiti svoju domovinu, tolikih ljudi bez doma, hrane i sredstava za uzdržavanje. Međutim, Papa je podsjetio i na veliku dobrotu, ljubav i solidarnost koji su ispunili dane prošle godine, premda se o njima u medijima nije puno govorilo. Dobre stvari nisu udarne vijesti – primijetio je papa Franjo, dodajući: Ti znakovi ljubavi ne mogu i ne smiju biti zasjenjeni silinom zla. Dobro uvijek pobjeđuje, čak i ako se na trenutak može činiti slabijim i skrivenim.

Građane Rima je pozvao da nadiđu poteškoće sadašnjega trenutka i trude se obnoviti temeljne vrjednote služenja, poštenja i solidarnosti, kako bi nadvladali teške nesigurnosti koje su dominirale na pozornici prošlogodišnjih događaja, nazvavši ih „simptomima pomanjkanja predanosti općem dobru“. Neka nikada ne uzmanjka pozitivan doprinos kršćanskoga svjedočanstva – poželio je Sveti Otac.

(hr.radiovaticana.va)

  Novosti i događanja - Sve