s. M. Tea Barnjak, FDC    22.11.2020.

Dan Družbe - zahvalno hodočašće sestara iz Münchena putevima Majke Franziske

Bavarska mjesta Edling, Wasserburg i Altötting mjesta su posebne zahvale jer su vrlo usko vezana uz život naše utemeljiteljice Majke Franziske. Po njoj je naša Družba na današnji dan, 21. studenog 1868., u Beču pozvana u život. Toga je dana Utemeljiteljica dobila dozvolu za osnivanje zajednice i prikupljanje sredstava. Spomenuta mjesta "izvori" su koji našu sadašnjost povezuju s prošlošću. I najprikladnija su mjesta za shvaćanje i upoznavanje osobe Majke Franziske, njezine širine i oštrine, pobožnost i odlučnosti, srdačnosti i predanosti Bogu.

Edling - Tu je ugledala svjetlo dana, primila sakramente, pohađala školu, učila za život od svoje obitelji i sumještana, čuvala djecu zabavljajući ih poukama. Tu je, moleći pred Raspetim, osjetila i spoznala da je njezin poziv učiniti vidljivom Božju ljubav koja se pokazala i objavljena u Isusu na križu. Iz ovoga se mjesta otisnula u život, posvećeni život, koji će je dovesti u mnoga druga mjesta.

Wasserburg - Grad koji je tek nekoliko kilometara udaljen od Edlinga. Smješten uz rijeku Inn. Ovdje je često dolazila na sajam pomažući tako ocu u obiteljskom poslu. Prema predaji rado je posjećivala gotičku crkvu Naše drage Majke koja se nalazi u središtu Staroga grada.

Altötting - Ovdje se nalazi Gospino svetište u koje hodočasnici dolaze preko 500 god., a mnogi ovo mjesto nazivaju "Srce Bavarske". U tome nizu hodočasnika je i naša Majka Franziska. Hodočastila je ovdje više puta. Prije odlaska u samostan hodočastila je ovdje sa svojim roditeljima.

Navedena i ukratko opisana mjesta, mjesta su upisana u identitet i osobnost Majke Franziske. Posjećujući ta mjesta kao da preko njih doživljavamo susret i s njom. Ono što je nju obilježilo i nama je poticaj za razmišljanje. Pokušavale smo u mislima dokučiti što ju je fasciniralo na tim mjestima, koje je uspomene, iskustva i spoznaje iz njih ponijela sa sobom na mnoga druga mjesta od Münchena preko Illanza i Beča pa sve do naših krajeva.

Brjegovi, šume, jezera, rijeka Inn i prelijepi pejzaži, pogledi preko polja i livada na Alpe u daljini, brojne kapele i raspela na raskrižjima i u poljima - sve je to svojim očima gledala Franziska i sve je to upijala njezina duša. Kad se sve to izbližega vidi i više je nego jasna njezina širina duha, pouzdanje u Božju providnost i blizinu te čvrsta odlučnost koje su je krasile u svim njezinim pothvatima.

Danas su naše oči gledale i ruke dodirivale ta ista mjesta. U njima smo zahvaljivale za život i djelo Majke Franziske koja je slijedila Božji poziv i nije odustala zbog problema i poteškoća. Na ovim smo mjestima molile za cijelu Družbu, za sve žive i pokojne sestre, s ove i s one strane oceana, kao i za sve koji su nam povjereni. Neka nam službenica Božja Majka Franziska izmoli kod Gospodina daobnovljenim žarom i otvorena srca "činimo dobro, radujemo radost, usrećujemo i vidimo u nebo".

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve