26.09.2018.

Zahvalni govor s. Gordane Igrec, provincijalne glavarice

Zahvala na kraju euharistijskog slavlja povodom otvaranja
100. obljetnice Provincije Božje providnosti

U Sarajevu 23. 9. 2018. u crkvi Kraljice sv. Krunice

 


Na kraju ovog svečanog euharistijskog slavlja ponajprije zahvaljujem Gospodinu za preobilje milosti ove jubilarne 2018. godine, koju iskazuje nama koje smo doživjele velike obljetnice naše Družbe i to 150 godina od njezina osnutka i zahvalu za stoljetno postojanje naše Provincije Božje providnosti.

Ovog vikenda nas 80-tak sestara Kćeri Božje ljubavi okupile smo se ovdje u Sarajevu s različitih strana naše Provincije od Albanije, Bosne, Hrvatske, Kosova i Njemačke. Želja i namjera bila nam je da u sestrinskom zajedništvu posvjedočimo radost za velika djela koja nam je Gospodin učinio i da mu zahvalimo što nas je svojom providnošću vjerno pratio kroz različita razdoblja burne povijesti! O tome svjedoče mnogi svijetli likovi sestara, što ćemo uskoro imati priliku i čitati u nekrologiju koji je u pripremi.

Povijest naše Provincije Božje providnosti, koja je utemeljena 1919., obilježena je usponima na odgojno-obrazovno i socijalno-karitativnom radu, ali je obilježena i padovima, zatvorima i progonima sve do mučeničke smrti naših blaženih s. M. Jule Ivanišević i četiriju susestara, uzdignutih na čast oltara prije 7 godina, na sutrašnji dan 24. rujna 2011. Vjerujem da svi još nosimo dojmljiva sjećanja na taj veliki događaj za ovu mjesnu Crkvu i našu Družbu. Tu je i s. M. Danka Jurčević, koja je također svoju vjernost krvlju zapečatila. One su naši najsvjetliji likovi na koje smo posebno ponosne. Vjerujemo da mole i zagovaraju za našu Provinciju i Družbu, a posebno za ovu mjesnu Crkvu. Neka i ovo naše slavlje bude poticaj na svim razinama da još više i zauzetije radimo na širenju njihova glasa svetosti.

Ovaj naš susret imao je hodočasničko-molitveni karakter i obilježen je s tri ključna događaja – hodočašćem u Goražde i Pale putovima naših Blaženica, molitvenim bdijenjem i cjelonoćnim klanjanjem za potrebe Crkve, Družbe i Provincije te današnjim euharistijskim slavljem.

Stoga najsrdačnije zahvaljujem, vama cijenjeni svećenici, bogoslovi, redovnici i redovnice sarajevskih zajednica, posebno fra Jozi Marinčiću, provincijalu Franjevačke provincije Bosne Srebrene, sestrama provincijalkama s. Julijani Djaković i s. Kati Karadža, kao i vama dragi vjernici što ste s nama u molitvenom bdijenju i današnjem euharistijskom slavlju dijelili radost i zahvalnost ove naše obljetnice i što ste nam svojim dolaskom iskazali podršku i ljubav.

Na poseban način zahvaljujem mons. Ivi Tomaševiću za predvođenje jučerašnjeg euharistijskog slavlja u crkvi sv. Josipa Radnika na Palama i riječima poticaja i ohrabrenja; zahvaljujem vlč. Ljubi Zeleniki, rektoru ove crkve Kraljice sv. Krunice, vlč. Mariju Ćosiću, ravnatelju Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“, za otvorenost i raspoloživost oko smještaja u prostorima Internata.

U ostvarivanju ovog Provincijskog dana bile su uključene brojne sestre koje su svaka na svoj način dale doprinos. Zato im upućujem veliku zahvalu!  

Posebno hvala cijeloj sarajevskog zajednici na čelu sa s. M. Ljiljom Martić, predstojnicom, za organizaciju i koordinaciju ovoga slavlja; velika hvala sestrama koje su bile kontakt osobe u različitim dijelovima Provincije (s. Jeronimi, s. Leopoldini, s. Leonardi), a posebno s. Milki Srša, provincijalnoj ekonomi i s. Ivani Margarin, provincijalnoj tajnici, za odličnu organizaciju i koordinaciju ovoga hodočašća. Ipak bih željela izdvojiti još nekoliko sestara koje su dale svoj poseban doprinos: s. Bernardi Horvat za tekst molitve i himna naše obljetnice; s. Tereziji Antunović za pripremljeno predavanje o povijesti Provincije; s. Ankici Garić i s. Mariji Beroš i našim mladim sestrama – juniorkama i novakinjama za liturgijsko pjevanje i sviranje, s. Vinki Marović za pripremljeno molitveno bdijenje, sestrama novakinjama za aranžiranje svijeća s logom koje će sestre ponijeti u svoje zajednice. Ovdje bih spomenula i naše sestre iz zagrebačke radionice crkvenog ruha: s. Jelenu i s. Serafinu Šašo, koje su izradile svečanu misnicu za ovu prigodu.

Zahvaljujem svim sestrama čija imena sada zbog kratkoće vremena ne mogu glasno izreći, a bile su važne karike u ostvarenju ovog hodočašća i proslave. S nama su i naše sestre jubilarke, „zlatne“ i „srebrne“, koje su poželjele biti ovdje u Sarajevu, na ovoj proslavi i zahvaliti Bogu za milost ustrajnosti tijekom 50 i 25 godina služenja Crkvi i Družbi.

I na kraju najsrdačnije zahvaljujem Vama, Uzoriti, što ste nam u ovoj godini višestrukih obljetnica uputili svoju pastirsku i očinsku riječ podrške i ohrabrenja. Željele bismo da za otvorenje ove 100. obljetnice ponesete od nas Kćeri Božje ljubavi malu uspomenu, a to je umjetnička slika s. M. Luke Liengitz, rad akademskog slikara g. Davora Žilića iz Petrinje. Sestra Luka, Austrijanka, krajem 19. stoljeća svoj život poklonila je stanovnicima ovoga grada u svom apostolatu kao vratarica Zavoda sv. Josipa. Ona živi i danas u ovome gradu, a to potvrđuju brojne ceduljice s molbama, preporukama i uslišanjima koje nalazimo na njezinu grobu na Betaniji.

Neka nas i ovo slavlje potakne i ražari gorljivost da po primjeru naše Majke Utemeljiteljice i blaženih Drinskih mučenica, na svakome mjestu i u svakoj prilici činimo dobro, darujemo radost, usrećujemo i vodimo u nebo sve koje nam Božja providnost danas povjerava.

Svima od srca zahvaljujem!

s. Gordana Igrec, FDC
provincijalna glavarica


  Novosti i događanja - Sve