IZVOR: MARIJA – Vjerski list za Marijine štovatelje, 5 (626) svibanj 2020., str. 182-183.    13.05.2020.

U službi Ljubavi s Majkom Divnom

Donosimo razgovor o Majci Divnoj sa s. M. Teom Barnjak, objavljen u listu Marija  


Majka Gospodinova uvijek je bila omiljena među sljedbenicima svoga Sina od kojega su ju s križa dobili za Majku. Osobito je obljubljena među Bogu posebno posvećenima. Brojne redovničke zajednice i nastale su po njezinu nadahnuću, a sestre Kćeri Božje ljubavi časte ju rado kao Majku Divnu. O tome smo razgovarali sa s. Teom Barnjak.

 Odakle Vašoj Utemeljiteljici posebna ljubav prema Gospi?
- Temelje za djetinji odnos prema Gospi i njegovanje marijanske pobožnosti naša utemeljiteljica sl. Božja Franziska Lechner (†1894.) dobila je u obitelji. U djetinjstvu je s roditeljima češće hodočastila u poznato bavarsko Gospino svetište u Altöttingu. Njezina obitelj okupljala se na molitvu pred raspelom ispod kojega je bila Gospa Žalosna. Slika Raspetoga i Gospe Žalosne kao nerazdvojiva cjelina urezala se u njezino srce već u ranoj dobi. Rado je i često molila pod raspelom. O tome je kasnije zapisala: “Pogled na križ, koji je visio u kapelici i na žalosnu Gospu ojačao bi me u svakom mom trpljenju, i mir i predanje vratili bi se u moju dušu. Ovo se raspelo nalazilo više od 200 godina u mojoj obitelji i pred njim smo uvijek morali obavljati svoje molitve. Zato sam ovo dragocjeno blago dala donijeti ovamo.” Od početka Družbe bl. Djevicu doživljavala je kao „pomoćnicu“ svih svojih pothvata. Družba je, možemo reći, „rođena“ na njezin blagdan. Na blagdan Prikazanja Marijina u hramu, 21. studenoga 1868., Franziska je dobila dopuštenje za osnivanje redovničke zajednice i prikupljanje milodara za to. Kasnije se u brojnim okružnicama osvrtala na taj blagdan. U jednoj ga se spominje ovako: ”Tada sam još bila posve sama, nisam imala nikoga tko bi mi pomogao. U toj mojoj nevolji klekla sam u mojoj siromašnoj iznajmljenoj sobi pred kip naše dobre Majke Marije i molila neka se ona zauzme kod svoga božanskog Sina da mi On pošalje suradnice u svoj vinograd.“ Iz Utemeljiteljičine pisane ostavštine iščitavamo da je u svim svojim potrebama, poteškoćama, brigama i kušnjama upućivala svoje molbe njoj koju je štovala kao dobru Majku, Majku Ustrajnosti, moćnu Zagovornicu, Zaštitnicu, Voditeljicu, Majku Milosrđa, a napose kao Majku triput Divnu.

NASLOV MAJKE DIVNE

 A odakle taj naslov?
- Osim što se Majka Franziska već u djetinjstvu susrela s nazivom Majka Divna, još nekoliko događaja važno je za utemeljenje čašćenja Gospe pod tim imenom u našoj Družbi. Velik poticaj za to došao je za duhovnih vježbi koje je u kolovozu 1880. u Breitenfurtu vodio isusovac o. Eduard Fischer. On je to preporučio, a naša Utemeljiteljica prihvatila. U listopadu g. 1880. posjetila je kapelu Marijine Kongregacije u kolegiju u Kalksburgu da bi se u njoj pomolila pred slikom Majke Divne. To je, naime, bila jedna od kopija ikone Majke Božje Snježne iz bazilike sv. Marije Velike u Rimu, koja se do g. 1570. nije smjela kopirati. Nekoliko mjeseci kasnije, 22. siječnja 1881., sestre su dobile na dar tri slike Majke Divne. Dvije su ostale u Matici, a jedna je došla u Kuću utočišta u Breitenfurt. Zahvalna za sve milosti za koje je bila uvjerena da je primila po njezinu zagovoru, Majka Franziska izabrala je Majku triput Divnu za zaštitnicu svoje mlade Družbe, a blagdan Majke Snježne 5. kolovoza, odredila je za njezin glavni blagdan. Često je poticala svoje duhovne kćeri na promicanje štovanja Majke triput Divne, kojoj je napisala i mnoge molitve.

NEKE POVLASTICE

Uz to su vezane i neke povlastice?
- Da. Utemeljiteljica je 2. travnja 1884. zamolila papu Leona XIII. da se u kapelama Družbe, kad se mole Lauretanske litanije, zaziv Majko Divna smije ponoviti tri puta. I ubrzo je stiglo za to odobrenje. Osim toga, izmolila je i da članice Družbe na blagdan Gospe Snježne mogu dobiti potpuni oprost. Novu kuću maticu stavila je pod zaštitu Majke Divne. Pored kuće, dala je kasnije izgraditi crkvu njoj posvećenu. Štovanje Gospe pod naslovom Majke Divne prošireno je u svim kućama Družbe koje su nastale za Utemeljiteljičina života i kasnije. Gdje god djeluju, prema njezinoj želji, duhovne kćeri Majke Franziske časte Majku triput Divnu kao Zaštitnicu i Majku Družbe.

IZ RODNE BAVARSKE

 Odakle početci naslova?
- Štovanje Majke Božje pod naslovom Majka Divna donijela je Majka Franziska iz svoje domovine Bavarske. Imala je priliku prigodu moliti pred njezinom čudotvornom slikom u Ingolstadtu. Veliki Gospin ljubitelj isusovac o. Jakov Rem, naime, pred njom je imao privatnu objavu u kojoj mu je obznanjeno da je Majci Gospodinovoj od svih zaziva u Lauretanskim litanijama najdraži onaj “Majko Divna”. Ta se objava dogodila kad su njegovi pitomci u litanijama zapjevali upravo taj zaziv. Taj neobičan događaj doveo je do toga da se kopija slike Majke Snježne koja je bila donesena iz Rima od tada (od 1604.) počela častiti pod naslovom “Majka Divna”. Štovanje Majke Božje bilo je veoma ukorijenjeno u rodnoj Bavarskoj Majke Franziske, a vrlo revno prakticirano i u njezinoj obitelji. Njoj je bilo neupitno i samo po sebi razumljivo gdje god je Isus, da je ondje i Marija. Iz tog je razloga revno štovala bl. Djevicu Mariju i to preporučivala svojim sestrama.

Razgovarao: P. LUBINA

 

  Novosti i događanja - Sve