s. Ivana Margarin, FDC    17.05.2020.

„Ako me ljubite zapovijedi ćete moje čuvati“

„Ako me ljubite zapovijedi ćete moje čuvati“ dio je Isusova govora učenicima za vrijeme Posljednje večere. Dio njegova oproštajnog govora koji je potrebno iščitavati kroz prizmu dara, kroz prizmu Isusova darivanja vlastitog života za svoje učenike, za svoje prijatelje.
Zapovijed na koju nas Isus poziva je da ljubimo jedni druge kao što je on nas ljubio, a ljubio nas je tako da se prignuo pred nama i oprao nam noge, da nas je posluživao poput sluge i na kraju da je dao svoj život kao otkupninu za naš. Istinsko nasljedovanje Isusa i ljubav prema njemu može se mjeriti jedino mjerom međusobne bratske ljubavi i spremnosti na služenje, na darivanje vlastitoga vremena, talenata i onoga što imamo za druge.

Živjeti ljubav ne može se izolirano od drugih. Ljubav je u svojoj biti davanje i primanje, zajedništvo među osobama. U takvom zajedništvu Isus živi s Ocem, kao plod toga zajedništva šalje nam Duha Branitelja i u takvo zajedništvo poziva i nas. Isus nam obećaje da nas neće ostaviti siročad, drugim riječima da nas neće ostaviti same na putu rasta u ljubavi, na putu odgoja za zajedništvo. Poslat će nam svoga Duha i to Branitelja, onoga koji će se za nas zauzimati, koji će od nas tjerati napasti i podvale Zloga koji se koristiti našim ljudskim slabostima kako bi nas odvratio jedne od drugih, kako bi nas zatrovao ljubomorom, zavišću, nadmetanjem i željom za vladanjem jednih nad drugima.

Budimo svjesni tih svojih slabosti koje nas lako odvedu u individualizam i uvjerenost da se Isusa može nasljedovati sam, bez drugoga kraj sebe. Molimo Duha Branitelja da nas očuva takvih napasti i da trajno usmjerava oči našega srca na događaje pashalnog otajstva, na Isusa koji kleči pred našim nogama, koji ispire prljavštinu naših nogu i naših grijeha, a koji ne traži za uzvrat ništa više od onoga što nam je dao i pokazao. Molimo otvorenost za rast u ljubavi koja nije tek lijepi osjećaj, već je ozbiljna odgovornost za vlastiti život i za život bližnjih. Za rast u ljubavi koja nije puko ispunjavanje zakona i izvršavanje zapovijedi, nego je nadilaženje zakona i zapovijedi služenjem, trpljenjem, darivanjem i primanjem.

Razmišljanje uz evanđelje 6. vazmene nedjelje (Iv 14,15-21); god. A

  Novosti i događanja - Sve