s. M. Marinela Garić, FDC    03.10.2022.

U Kaknju obilježena 26. obljetnica smrti s. M. Danke Jurčević

U Kaknju je, 2. listopada 2022., uz sudjelovanje sestara Kćeri Božje ljubavi, rodbine s. Danke i vjernika, sv. misom obilježen dan sjećanja na mučeničku smrt s. M. Danke Jurčević. Svetu misu predslavio je fra Jozo Marinčić, a koncelebrirao župnik preč. Žarko Vujica. Na slavlju su sudjelovale sestre Kćeri Božje ljubavi iz svojih zajednica iz Travnika, Novog Travnika, Sarajeva, Tuzle, kao i Kaknja na čelu sa s. Darkom Rajić.

Na početku sv. mise prisutne je pozdravio župnik preč. Žarko Vujica, naglasivši da je Lašvanska dolina, do sada, dala osam biskupa i jednu mučenicu s. M. Danku. Ovaj puta, zbog bolesti, s nama nije bio preč. Pero Jukić, župnik i svjedok događaja, ubojstva s. Danke, 30. rujna 1996.

U svojoj propovijedi fra Jozo je govorio o daru vjere. Istaknuo je da je naš život satkan od mijena, smislenosti i besmislenosti: „Nekada nam se čini, kao da zlo i nedaće trijumfiraju nad ljudskim životom. Ne vjerujemo u bolje i ljudskije sutra. To su momenti kad ne osjećamo niti doživljavamo smislenost življenja. S druge strane postoje trenuci snažnog iskustva vjere kada ona zasja kao buktinja u nekim životnim situacijama. Osjećamo njenu snagu, osjećamo je kao dar, kao ljubav. Po molitvi vjera raste kao Božji dar i snaga. Sestra Danka je to iskustvo vjere imala po krštenju, redovničkim zavjetima i konačno u mučeništvu. U Crkvi se uvijek govorilo da je prvi mučenik Isus Krist i da je On uzor svakom mučeniku i svakog mučeništva. Nije svaka nasilna smrt i svako prolijevanje krvi, pa i nedužnih ljudi, mučeništvo. Zato se u kršćanstvu ne stavlja naglasak na mučeništvo koje je mučenik podnio, nego na njegovo svjedočenje i držanje u vrijeme mučeništva. Sveta Stolica je ime s. M. Danke Jurčević unijela u službeni Popis svjedoka vjere za godinu 1996. Sestra Danka može biti uzor i nadahnuće svima nama koji se pouzdajemo u Božju providnost i vjeru da sve to činimo ne radi svoje slave nego radi širenja Kraljevstva Božjega. Stavimo, po primjeru s. M. Danke, svjedokinje vjere, Boga ispred sebe.“ Fra Jozo je pozvao prisutne da se mole s. M. Danki kako bi po njenom zagovoru i čudesima bio otvoren put za pokretanje procesa njene kanonizacije.

Na kraju misnog slavlja, koje je svojim pjevanjem uzveličao župni zbor pod vodstvom s. Irme Lučić, župnik preč. Žarko Vujica je zahvalio prisutnima, a posebno medijima Radiju Marija BiH i Radio televiziji Herceg Bosna, koji su pratili ovaj događaj.

Slijedio je zajednički pohod i molitva odrješenja na mjestu ubojstva u župnom dvorištu, a nakon toga odlazak na grob sestara i s. M. Danke na mjesnom gradskom groblju u Kaknju.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve