s. M. Tea Barnjak, FDC    15.06.2018.

Treći dan proslave u Beču - slavlje u Kući matici

Treći dan proslave 150. obljetnice osnutka Družbe, 10. lipnja 2018., odvijao se unutar Kuće matice. U jutarnjim je satima euharistijsko slavlje u crkvi Majke Divne predslavio vlč. Thomas J. Lambrichs, dekan u III. bečkom okrugu u zajedništvu s 10-ak svećenika. Predslavitelj je zahvalio za 150 godina postojanja naše Družbe, za sve ono dobro što su sestre tijekom tih godina posijale i učinile u raznim dijelovima svijeta. Poželio nam je blagoslov i za idućih 150 godina.

Mi sestre, okupljene iz svih provincija Družbe, u ovome smo slavlju posebno zahvalile za sve žive i pokojne Kćeri Božje ljubavi koje su svoje živote ugradile u život Družbe od njezinih početaka do danas nasljedujući karizmu službenice Božje Majke Franziske Lechner. Na osobiti smo način molile za sve one sestre koje nisu mogle nazočiti ovoj velikoj proslavi. Našoj su se zahvali i molitvi pridružili svi naši suradnici, prijatelji i dobročinitelji, a napose župljani župe kojoj pripada crkva Majke Divne.

Nakon mise ispred glavnog ulaza u Kuću maticu upriličen je blagoslov i otkrivanje spomen-ploče na koju je utisnut logo Jubilarne godine i urezan sljedeći natpis: Činiti Božju ljubav vidljivom i iskustvenom u svijetu. Družbu Kćeri Božje ljubavi osnovala je 1868. službenica Božja Majka Franziska Lechner (1833.-1894.) U znak zahvalnosti prigodom Jubilarne godine 2018.

Tijekom prijepodneva nazočne sestre i vjernici imali su priliku posjetiti Kapitularnu dvoranu u kojoj su se nekoć održavali kapituli i važni sastanci, a u kojoj se danas nalaze: odlivena skulptura Majke Franziske, njezine osobne stvari (naočale, pisaći pribor), predmeti koje je koristila, slike, križevi i svijećnjaci iz njezinoga vremena te portreti njezinih nasljednica. Osim Kapitularne dvorane isti su mogli vidjeti i sobu Majke Franziske u kojoj je boravila nepunih šest godina. Ova je soba, nakon temeljite obnove Kuće matice, sačuvana u prvotnom izgledu. I ovdje su mnoge stvari i predmeti iz njezinoga vremena kao i oni koje je nabavljala i sama ih koristila. Ovom prigodom posjetile smo i ured postuature službenice Božje Majke Franziske Lechner u kojemu se čuvaji svi materijali vezani uz njezin život i smrt, sve ono što je napisala, sve što su drugi pisali o njoj kao i sva korespodencija koju je vodila s drugim osobama. O tijeku kauze i daljnim koracima izvjesitila nas s. Lucyna Mroczek, postulatorica kauze.

Poslije razgledavanja Kućne matice kroz Botanički smo se vrt uputile prema Marijinom zavodu gdje je bila Prva kuća matica u kojoj je Majka Franziska s prvim sestrama boravila od 1868. do 1888. Tu je započela odgojno-obrazovni apostolat osobito usmjeren na pomoć djevojkama i siročadi. U ovom je Zavodu najprije kao učenica, a potom kao sestra i učiteljica živjela blažena s. Berchmana Leidenix.

Molitvom Srednjeg časa službeno je završena središnja proslava Jubileja.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve