s. M. Tea Barnjak, FDC    14.06.2018.

Drugi dan proslave u Beču – posjet mjestima vezanima uz život i smrt utemeljiteljice Majke Franziske

Drugi dan središnje proslave 150. obljetnice osnutka Družbe, 9. lipnja 2018., bio je prožet posjetima mjestima vezanima za život i smrt Utemeljiteljice, početke Družbe, svečanim koncertom sestara iz Poljske i molitvenim postajama.

U jutarnjim satima okupile smo se u bečkoj ulici Taubstumengasse na broju 5 gdje se danas nalazi stambena zgrada, a gdje je nekoć Majka Franziska iznajmila prvi stan iz kojega je uputila molbu za osnivanje svoje buduće zajednice danas Družbe Kćeri Božje ljubavi. Ovdje je upriličena kratka komemoracija koja je okrunjena blagoslovom ploče na kojoj je napisano sljedeće: U ovoj je kući u vremenu osnivanja Družbe Kćeri Božje ljubavi 21. studenoga 1868. stanovala Franziska Lechner.

Sveta misa u crkvi Rođenja Marijina

Zatim smo se uputile prema crkvi Rođenja Marijina koja se nalazi u ulici Renweg 91, a u koju je u početcima Družbe, osobito prije nego je sagradila crkvu Majke Divne uz Kuću Maticu, rado i često dolazila Majka Franziska. Ovdje smo prisustvovale euharistijskom slavlju koje je predslavio župnik ove župe vlč. Cliff Pinto kojoj pripadaju još dvije crkve: naša crkva Majke Divne i crkva Marije Pobjednice. Osim župnika bilo je nazočno još desetak svećenika. S nama su i ovdje bili msgr. Vlado Košić, biskup sisački i preč. Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije. Euharistijskim slavljem zahvalile smo Bogu za Družbu, Utemeljiteljicu i za našu prisutnost u ovoj Biskupiji. I ovdje je s. Emanuela Czermak, provincijalna glavarica Austrijske provincije pozdravila sve okupljene.

Velečasni Cliff je izrekao nadahnutu propovijed na temelju naviještenog evanđeoskog ulomka (Lk 2,41-51). „A majka je njegova brižno čuvala sve uspomene u svom srcu“ (Lk 2,51b). Na temelju ovih riječi izrekao je sljedeće: I ovoga se vikenda sve okreće oko srca. Dan nakon svetkovine Presvetog Srca Isusova našli smo se kako bismo danas proslavili Bezgrešno srce Marijino. Sve dok srca kuca, mi živimo. Srce je središte oko kojega se sve kreće. Naši odnosi, bili oni obiteljski, prijateljski ili domoljubni dolaze iz srca. Također kada donosimo neku odluku i u tome srce ima važnu ulogu. Vjerujem da je svatko od nas barem jednom do sada morao sam sebi priznati sljedeće: moj razum kaže mi jedno, ali se moje srce odlučilo za drugo. […] Primjera ima dovoljno: jedan od najljepših je naša časna Majka Franziska Lechner koje se ovih dana sjećamo. Prilično rano osjetila se pozvanom služiti Bogu. Unatoč protivljenju roditelja, sa šesnaest godina započela je kao novakinja život posvećen Bogu. Godine 1868., u dobi od 35 godina jako se razboljela. Nakon iznenađujućeg i potpunog oporavka od gotovo smrtne bolesti u njezinom se srcu probudila vizija/želja da se brine za siromašne djevojke, da im dadne krov nad glavom i da im ponudi hranu i obrazovanje. U istoj je godini osnovala Družbu Kćeri Božje ljubavi i vi ste, drage sestre, danas nasljednice te vizije. Kada je 14. travnja 1894. Majka Franziska umrla u Breitenfurtu kod Beča – kamo ćete vi još danas ići – Družbi se do tada pridružilo gotovo 600 sestara koje su bile aktivne u 30 zajednica u različitim zemljama Monarhije.Koja je radikalna poruka koju je Majka Franziska cijeloga života u svome srcu poput Marije čuvala? To je bilo prepoznavanje dubokog iskustva da biti ljubljeno Božje dijete znači imati dostojanstvo kao čovjek koji je upisan u vječni Božji plan spasenja. Njezina najveća želja bila je da svi ljudi njezinoga vremena, napose žene, budu svjesni toga dostojanstva i da se u njemu prepoznaju/pronađu. U Mariji je vidjela idealan primjer kćeri Božje ljubavi.

Nakon svete mise prigodni je govor održala s. Maria Dulce Adams, vrhovna glavarica, a potom je u Kući matici bio organiziran ručak za sve.

Koncert u crkvi Majke Divne

U popodnevnim satima u crkvi Majke Divne naše sestre iz Poljske održale su koncert uz pratnju orkestra Del Arte. Prigodom 150. obljetnice Družbe sestre su izvele oratorij „Omnia pro Deo“ za koji je tekst napisala s. Zofia Szymanek, članica poljske provincije. Glazbu za oratorij komponirao je poljski glazbenik Piotr Pałka, koji je ujedno bio i dirigent na ovom koncertu. Ovaj je projekt ostvaren uz veliku pomoć i angažman Marcina Wasilewskiego – Kruka, voditelja sestarskog zbora u Provincijalnoj kući u Krakovu. Oratorij „Omnia pro Deo“ splet je glazbe koja prodire u dušu i uzdiže duh prema Bogu i teksta koji progovara o jednoj ženi, Franziski Lechner, koja je zagledana u trpeću Ljubav spoznala da je njezin poziv ići ususret potrebnima. Tekst je osobito u svome drugome dijelu poziv upućen svim današnjim Kćerima Božje ljubavi da se ispunimo zahvalnošću, zanosom i ljepotom jer sve dugujemo ljubavi svoga Oca.

Posjet Breitenfurtu

Poslije koncerta krenule smo prema Breitenfurtu gdje smo pohodile kuću (nekadašnji samostan Maria Hilf) gdje je Majka Franziska nakon odlaska iz Kuće matice provela svoje posljednje dane i odakle je pošla ususret Gospodinu. Ovdje su nam dobrodošlicu uz zvuke glazbe izrazili članovi lokalnog glazbenog društva. Ispred kuće Maria Hilf upriličena je komemoracija tijekom koje su čitani tekstovi o posljednjim danima života naše Utemeljiteljice, a zatim smo molile molitvu za njezino proglašenje blaženom. Također smo imale priliku posjetiti sobu u kojoj Utemeljiteljica preminula. Osim toga posjetile smo i mjesno groblje gdje je Utemeljiteljica prvotno bila sahranjena, a odakle su kasnije njezini posmrtni ostatci preneseni na sestarsko groblje pokraj samostana Utočište sv. Josipa u Breitenfurtu.

U dvorani osnovne škole u Breitenfurtu bila je pripremljena večera za sve nazočne. Prije večere prigodni je govor uz slavlje 150. obljetnice osnutka Družbe s posebnim osvrtom na 147 godina prisutnosti sestara u Breitenfurtu održao gosp. Ernst Morgenbesser, gradonačelnik Breitenurta.

Kraj ovoga dana obilježio je pohod sestarskom groblju na kojemu je sahranjeno oko 800 sestara i kripti u kojoj se nalaze posmrtni ostatci službenice Božje Majke Franzsike Lechner i njezinih nasljednica. U procesiji koja je krenula od samostana sv. Josipa s upaljenim smo svijećama stigli do kripte gdje je najprije pročitan ulomak iz Kronike Utočišta sv. Josipa u kojemu se govori o osnivanju sestarskoga groblja, o prijenosu posmrtnih ostataka naše Utemeljiteljice iz prvotnoga mjesta ukopa te o pratećoj ceremoniji koja je tom prigodom bila organizirana. Zatim smo molili litanije na čast Majke Franziske. Molitvu je predvodio vlč. Viliam Döme. Nakon molitve imale smo priliku ući u kriptu i osobno moliti uz grob Majke Franziske.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve