s. Marija Medved, FDC    05.08.2018.

Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti!

Današnja čitanja pred nas donose razmišljanje o kruhu. Stara narodna mudrost ističe kako je kruh život. On je glavna namirnica, pa da ništa drugo nemaš za blagovanje, kruh je dostatan kako bi utažio glad. S druge strane i sam post se temelji na kruhu. Koliko je kruh važan svjedoči nam i Biblija. U današnjem prvom čitanju vidimo koliko je zahtjevna bila zajednica Izraelaca koja je na čelu s Mojsijem putovala u Obećanu zemlju. Bog je tolika znamenja već učinio za njih, međutim to im ne predstavlja mnogo jer oni nemaju kruha. Posljedica toga je težak grijeh mrmljanja (kojeg su Izraelci na svom putu često ponavljali). Mojsije se obrati Bogu i gle Bog učini da kruh daždi s neba. Bog i ovoga puta čini čudo, udovoljavala svom ljubljenom narodu nadajući se da će ovoga puta narod spoznati da je on Gospodin, Bog njihov.

Prošle nedjelje čitali smo kako je Isus umnožio kruh i ribe. Ove nedjelje čitamo o narodu koji traži Isusa. Lađama plove na drugu stranu kako bi pronašli Učitelja. Isus im reče da to čine zato što su jeli od umnoženog kruha. Nema većeg znamenja ovdje na zemlji od same svete mise i pretvorbe. Nema veće ljubavi od one da nam se sam Bog svakodnevno daje za hranu u Presvetoj hostiji. Isus je svjestan koliko je čovjeku važan kruh za njegovu egzistenciju. On sam postaje kruh. Želi nam reći koliko je važno raditi za hranu nepropadljivu jer na koncu života svima nam je proći kroz smrt u vječni život. Stoga je važno ovdje i sada ojačati, hraneći se kruhom nebeskim, zato nam Otac nebeski šalje svoga Sina, jer nas ljubi.

Sveti Pavao nas poziva da ne živimo kao pogani u ispraznosti, već da živimo kako nas je Krist naučio. Pitajmo se: Koliko često idem na svetu pričest? Jesam li dostojan Kralja koji dolazi u moje srce? Shvaćam li važnost redovitog pričešćivanja i hranjenja kruhom nebeskim?

Sam Isus za sebe ističe da je kruh života, budemo li redovito dolazili k njemu, nećemo ogladnjeti nikada. Stoga obnovimo vjeru, učvrstimo nadu i umnožimo ljubav hraneći se kruhom nebeskim. Budemo li u tome malom  vjerni, dat će Otac nebeski i sve ostalo što nam je potrebno za ovozemaljski život.

Razmišljanje uz Evanđelje XVIII. nedjelje kroz godinu (Iv 6, 24-35), god. B

  Novosti i događanja - Sve