KBLJ    12.10.2019.

Svečana akademija prigodom proslave 100. obljetnice osnutka Provincije

U petak 11. listopada 2019. u Dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta upriličena je svečana akademija prigodom proslave 100. obljetnice Provincije Božje providnosti Družbe Kćeri Božje ljubavi. Svečanoj akademiji nazočila je s. Maria Dulce Adams, vrhovna glavarice Družbe Kćeri Božje ljubavi, s. Danica Sanader, vrhovna savjetnica, biskupi mons. Josip Mrzljak i mons. Vlado Košič, mons. Slađan Ćosić, izaslanik kardinala Vinka Puljića, preč. Marko Kovač, izaslanik kardinala Josipa Bozanića, poglavari i poglavarice drugih redovničkih zajednica, Šime Jerčić, ravnatelj Ureda komisije za odnose s vjerskim zajednicama, svećenici, redovnici i redovnice, prijatelji, dobročinitelji i suradnici Kćeri Božje ljubavi, predstavnice europskih Provincija Družbe iz Slovačke, Poljske, Češke i Austrije te oko 150 sestara Provincije slavljenice.

Za jubilarnu godinu sestre su odabrale moto U Božjoj providnosti hodimo i njime se nadahnjivale od otvaranja 100. obljetnice Provincije u Sarajevu, 23. rujna 2018. u njihovoj samostanskoj crkvi Kraljice sv. Krunice, sve do danas, kada zaključuju proslavu, ali ne i želju daljnjega hoda s vjerom u Božju providnost, kako je u pozdravnom govoru na početku akademije naglasila s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica.

Scenski prikaz, koji je osmislila i režirala s. M. Pia Herman, podsjetio je na početak i stoljetni hod Provincije od dolaska Utemeljiteljice Majke Franziske Lechner u Sarajevo do današnjih dana. Riječju, slikom, glazbom i plesom prikazana je bremenita povijest življenja i apostolskog djelovanja sestara koje su se u ugradile u život Provincije, obilježen različitim društveno-političkim okolnostima. Sestre su s velikim pouzdanjem u Božju providnost pronalazile bezbrojne putove za unošenje duha evanđelja u društvo, u kulturu i živote ljudi i po cijenu prolijevanja krvi, što su posvjedočile s. M. Jula Ivanišević i susestre, blažene Drinske mučenice.

Povodom obilježavanja 100. obljetnice Provincije organiziran je i likovni natječaj Kćeri Božje ljubavi čine Božju ljubav vidljivom u svijetu u osnovnim školama u kojima sestre djeluju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Na natječaj je pristiglo sveukupno 166 radova od kojih je tročlana komisija izabrala njih 46 za izložbu, koju se moglo razgledati u predvorju dvorane Vijenac. Povjerenstvo je izabralo tri najbolja rada u kategoriji nižih te tri najbolja rada u kategoriji viših razreda osnovne škole. Stoga je na samome završetku akademije s. Marija Beroš, predsjednica Povjerenstva za likovni natječaj, objavila pobjednike i njihove mentore kojima je nagrade uručila provincijalna glavarica s. Gordana Igrec.

Zahvalu svim izvođačima izrekla je s. Vinka Marović, koja je ujedno i pozvala vrhovnu glavaricu s. Mariu Dulce Adams da prigodnu riječ uputi svima prisutnima. Vrhovna glavarica je pozdravila sve nazočne goste, a sestrama članicama Provincije čestitala ovu visoku obljetnicu i između ostaloga poručila sljedeće: „Vjerujem da se danas s nama raduje i naše utemeljiteljica Franziska Lechner kojoj je širenje družbe na ovim prostorima bilo ostvarenje misijskog sna. Odazvavši se pozivu vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera majka Franziska osjećala je da odgovara na poticaj duha i prepustila se vodstvu Božje providnosti koja je otada neprestano upravljala i oblikovala život ove provincije kroz stotinu godina njezine bogate i bremenite povijesti.”

U programu svečane akademije sudjelovale su sestre juniorke i novakinje, postulantica i kandidatice, zborovi sestara s albanskog i hrvatskog govornog područja, bogoslovi Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa iz Zagreba, plesna skupina Ruke za mir iz Katoličkog školskog centra iz Sarajeva i mješoviti zbor Allegro iz Križevaca.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve