20.11.2022.

SUSRET PREDSTOJNICA  U DUHOVNOM CENTRU U GRANEŠINI

U Duhovnom centru u Granešini 18. i 19. studenog o.g. održan je susret Provincijalne uprave i sestara predstojnica Provincije Božje providnosti na temu „Ususret Godini bl. Jule“. Susret je započeo u petak, 18. studenoga u 9.00 sati molitvom Trećeg časa te pozdravom i uvodnim izlaganjem s. Gordane Igrec, provincijalne glavarice, koja je ukratko predstavila program susreta.

Potom je predavanje Blažena Jula u hodu za Kristom i u hodu s drugima (duhovnost zajedništva) održala s. M. Ozana Krajačić, vicepostulatorica kauze Bl. Jule Ivanišević i susestara. Istaknula je primjer s. Jule u hodu u dubinu, produbljujući svoj odnos s Kristom kroz molitvu i njegovanje duhovnoga života, te u hodu u širinu, pomažući siromasima i svima potrebitima. Pokazala nam je bl. Julu kao uzor poglavarice koja je išla naprijed unatoč svemu objašnjavajući da je hod zapravo spremnost na promjenu, a promjena uvijek počinje od pojedinca. Ono što je s. Jula produbljivala kroz molitvu, njeno zajedništvo s Bogom i drugima, na vidjelo je izišlo 15. prosinca 1941. u Goraždu, naglasila je s. Ozana.

Nakon kratke pauze prezentiran je program u Godini  bl. Jule koja će se otvoriti 15. prosinca 2022. i trajat će do 15. prosinca 2023. u rodnoj župi bl. Jule u Starom Petrovom Selu. Godina će se obilježiti kroz događanja na razini Provincije kao i događanja u rodnoj župi s. Jule, u Starom Petrovom Selu obuhvaćajući različite dobne skupine i interese, u koje će se sestre sa svojim suradnicima moći slobodno uključiti.

Euharistijsko slavlje na kraju prvog dijela susreta predslavio je fra Mario Cifrak, OFM, u kapeli Duhovnog centra.

U popodnevnim satima susret je nastavljen osvrtom s. Gordane Igrec, provincijalne glavarice, na IX. plenarno vijeće Družbe Kćeri Božje ljubavi održano od 1. do 17. rujna o.g. u Rimu na temu „Vrijednost slušanja i aktivnog dijaloga” kao važnih preduvjeta za kvalitetan duhovni i zajednički život. Uz te teme, najviše vremena posvetilo se radu na Priručniku o upravljanju te temi Arhivi – čuvari sjećanja.

U večernjim satima upriličeno je svečano predstavljanje Nekrologija Provincije: Svjedočile su ljubav Božju – Preminule Kćeri Božje ljubavi Provincije Božje providnosti 1919.-2019., kojem su uz predstojnice nazočile i druge sestre i laici. Nakon toga je bilo organizirano redovito klanjanje pred Presvetim u kapeli Duhovnog centra koje su animirali laici i u koje su se predstojnice mogle slobodno uključiti.

Drugog dana susreta nakon jutarnje i euharistijskog slavlja koje je predslavio p. Ilija Grgić, CPPS, s. Nevenka Jurak, provincijalna ekonoma održala je izlaganje s osvrtom na 1 Petrovu poslanicu (1Pt 4,7-11) o dobrom upravitelju, odnosno služitelju koji je, po primljenom daru, dobar upravitelj. Potom je s. Nevenka upoznala sestre predstojnice s aktualnom ekonomskom situacijom u Provinciji i realizacijom određenih projekata.

Na kraju susreta Provincijalna Glavarica je zahvalila sestrama na sudjelovanju i susret zaključila molitvom.

 

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve