20.11.2022.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE »SVJEDOČILE SU LJUBAV BOŽJU«

U petak, 18. studenoga u večernjim satima, u Duhovnom centru, upriličeno je predstavljanje knjige Svjedočile su ljubav Božju – Preminule Kćeri Božje ljubavi Provincije Božje providnosti 1919.-2019., kojem su nazočile uz predstojnice i vlč. Josip Balog, župnik iz Granešine, sestre iz zagrebačkih zajednica te pridruženi članovi Suradnici Božje ljubavi i drugi zainteresirani laici. To predstavljanje dobro se uklopilo u ozračje posebnog pijeteta i dodirivanja granica Vječnosti u susretu živih članice Družbe u prisjećanju onih koje su prešle u onostranu Zbilju. Na samom početku zbor mladih sestara pod ravnanjem s. Marije Beroš svečano je otpjevao geslo Družbe Omnia pro Deo. Potom je s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica uputila pozdravnu riječ naglasivši da je „knjiga koju večeras predstavljamo svojevrsno hodanje po granicama sjećanja i zaborava, gdje nikako zaboravu ne želimo predati imena mnogih Kćeri Božje ljubavi koje su se ugradile u stoljetnu povijest Provincije Božje providnosti.” Ovo djelo pripremalo se i ugledalo je svjetlo dana u stotoj obljetnici Provincije (1919. - 2019.), ali zbog epidemioloških uvjeta nije se ranije moglo organizirati predstavljanje.

Na predstavljanju su sudjelovali dr. Ivan Armanda, leksikograf te dvije Kćeri Božje ljubavi: s. M. Slavica Buljan i s. M. Silvana Jukić. Program je vodila s. Danijela Koprek. Dr. Armanda u svom izlaganju pokušao je odgovoriti na pitanje: Kome je namijenjena ova knjiga? Kao prvo istaknuo je članice Družbe koje mogu sa zanimanjem čitati o onima koje su im prethodile i ostavile tragove u materijalnom i duhovnom smislu. Potom je zanimljiva i povjesničarima koji istražuju i traže izvore u biografijama koje govore o prošlim vremenima. Iako ove 383 sestre, čije nekrologe možemo naći u knjizi, nisu fizički među nama, one i dalje žive kroz živote i djelovanje sestara ove Provincije, naglasio je dr. Armanda pozvavši prisutne ne samo na molitvu za spomenute preminule sestre već molitvu njima kako bi izmolile Provinciji i Družbi nova zvanja.

S. M. Slavica Buljan progovorila je o knjizi kao priređivač te je napravila presjek procesa stvaranja ove vrijedne knjige zahvalivši s. Gordani Igrec, provincijalnog glavarici na poticaju i inicijativi, a s. Bernardi Horvat i svim sestrama koje su bile u uredničkom vijeću na pomoći i velikom trudu koji su uložile u nastanak ovog važnog i vrijednog djela. Prisjetila se rada na prikupljanju podataka o sestrama, traženja informacija, svjedočanstava, fotografija kako bi se formirala jasnija slika o svakoj sestri.

S. M. Silvana Jukić progovorila je o knjizi iz svog redovničkog iskustva. U svom je izlaganju istaknula vrijednost ove knjige za sestre koje danas djeluju u Provinciji, jer iščitavajući životopise pokojnih sestara čitaju povijest i Družbe i Provincije. Spomen na preminule sestre Kćeri Božje ljubavi, kojih su imena skupljena u ovoj knjizi, omogućuje nam da posjetimo prostore vlastite nutrine, da se okrenemo bitnome i da u vjeri otkrijemo utkanost prijašnjih generacija sestara u tkivo života naše Provincije ovdje i sada.

U glazbenom dijelu programa sestre su još otpjevale Pjesmu Majci Franciski i na kraju Himnu Kćeri Božje ljubavi, zaokruživši tako ovu duhovno i kulturno bogatu večer.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve