Sanja Glavan    02.04.2019.

Sanja Glavan povodom izlaska nosača zvuka Zbora mladih župe Bezgrešnog začeća BDM u Zadru

Razmišljajući o proteklim godinama svojeg glazbenog stvaranja, a povodom izlaska albuma Sjenom tvojih krila, zbora mladih župe Bezgrešnog začeća BDM iz Zadra, vraćam se na sam početak i na jednu od najstarijih i najizvođenijih skladbi poznatu svim generacijama iz zbora mladih: Diši u meni.

Na tekst Diši u meni naišla sam u knjižici Na putu k Bogu, koju sam dobila na Malom tečaju 1998. godine. Te godine, godine posvećene Duhu Svetomu pridružila sam se zboru mladih.
Zapisujući molitve, misli i odlomke iz Evanđelja u bilježnice nesvjesno sam prikupljala građu za tekstove nekih svojih budućih pjesama. Na vrhu stare bilježnice stoji zapisana rečenica, koju sam negdje jednom pročitala: Uvijek i u svemu daruj mi svoje misli Spasitelju, da mogu kročiti prema tvome kraljevstvu čineći tvoju svetu volju. Amen. Iz te je molitve proizašao tekst pjesme Moje srce da te sluša, u kojem nastavljam sa svojom molitvom: daruj mi srce, Bože koje te slušat može..., daruj mi mudrost..., ljubav..., radost...

Iz iste bilježnice jednom davno zapisan dio teksta iz Pjesme Stvorova sv. Franje našao je svoje mjesto u glazbi puno godina poslije, 2012. godine povodom obilježavanja 800. obljetnice dolaska sv. Franje na hrvatsko tlo. Pjesmu Hvalite i blagoslivljajte pjevala su tada djeca na Zlatnoj harfi, a poslije mladi kao zahvalnu pjesmu nakon pričesti. Stvaranju glazbe su prethodili biblijski tekstovi, duhovna štiva, vlastite  bilješke, razgovori. Sjećam se tako razgovora sa s. Pijom koja mi je spominjući odlomak iz Ezekijela o novom srcu predložila da ga pokušam uglazbiti odnosno da mi posluži kao misao vodilja za stvaranje buduće skladbe. Dat ću vam novo srce i nov duh udahnut ću u vas! (Ez 36) Razmišljajući o tome sjetila sam se Davidovog psalma u kojem on moli Gospodina da mu stvori čisto (novo) srce i obnovi postojan duh u njemu. Tako su stihovi 51. psalma, 12 -14, pretočeni u skladbu Čisto srce.

Pjesma U Kristu nastala je zahvaljujući geslu Jeronima Adama Marina, OSB: U Kristu je sva Punina (Kol 1, 19), koji je svoju mladu misu slavio u crkvi Bezgrešnog začeća BDM 2011. godine.
Dvije moderacije krase dvije skladbe na albumu ističući odlomke iz Svetog Pisma koji su utjecali na tijek glazbe: Isus dozva nas (u sredini pjesme) i Prijatelj svih nas (na početku kao uvod u pjesmu). Dok prva moderacija smještena u sredini potvrđuje Isusov poziv da učimo od njega i u njemu crpimo snagu i okrijepu, druga nas uvodi u doživljaj pjesme predskazujući Isusa kao Slugu i miljenika Božjega koji u svojem poslanju navješćuje pravo narodima na sebi svojstven i jedinstven način: tiho i pažljivo, ne lomeći napuknutu trsku, želeći iscijeliti sve napukline svojom ljubavlju. Jedno od meni najdražih čitanja proroka Izaije dovelo me u glazbenom smislu do uvođenja harfe kao jednog od najstarijih instrumenata iz biblijskih vremena na kojem je još kralj David pjevao psalme.
Bilo da sam imala gotov tekst ili je on nastajao u hodu s glazbom predstavljao je okosnicu svega, tiho polazište iz kojega su se razvijale melodije da bi svojim tonovima slavile Gospodina.  
Kako ne prigrliti Boga koji nas grli svojim milosrđem i želi svakoga od nas spasiti (Ti si naš Spasitelj) i koji nas uči ljubiti (Bog je ljubav)? Kako ne biti zahvalan i blagoslivljati Gospodina radujući se njemu prisutnom u Euharistiji (Dan je Gospodnji)? Kako predati i prepustiti Gospodinu putove svoje i sve svoje pouzdanje staviti u njega (Da ti predam sve)? Gospodin je velik i nedokučiv istovremeno milosrdan i milostiv, sagiba se da bi nas podigao, dobar je svima. (Neka te slave)

Velikim zalaganjem mladih i uvijek uz časne sestre, Kćeri Božje ljubavi koje su nam davale podršku i pjevale u zboru, rado prihvaćene i pjevane skladbe nalazile su svoje mjesto na misnim slavljima, Zlatnim harfama, sustretima dječjih zborova i zborova mladih.
U odabiru pjesama za cd rukovodili smo se srcem i birali nama najdraže pjesme nadajući se da će naići na odjek u svima koji ih budu slušali.                                     

Nek se u Gospodinu duša naša raduje i njemu jedinome za sve zahvaljuje!
Hvalite Boga u Svetištu njegovu, slavite ga u veličanstvu svoda nebeskog!  
Hvalite ga zbog silnih djela njegovih, slavite ga zbog beskrajne veličine njegove!
Hvalite ga zvucima roga, slavite ga harfom i citarom!  
Hvalite ga igrom i bubnjem, slavite ga glazbalima zvonkim i frulom!
Hvalite ga cimbalima zvučnim, slavite ga cimbalima gromkim!ž
Sve što god diše, Gospodina neka slavi! Aleluja! (Ps 150)

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve