01.11.2016.

s. M. Nela Gašpar održala predavanje na Teološkom četvrtku

U četvrtak, 27. listopada 2016., održan je Teološki četvrtak Kršćanske sadašnjosti na temu: „Koncilska mariologija i ukazanja kao karizma“.

Dvije priznate hrvatske teologinje, obje dogmatičarke, obje časne sestre i obje iz Bosne i Hercegovine, obje predaju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, prof. dr. sc. s. Nela Gašpar, s Teologije u Rijeci, i prof. dr. sc. s. Marija Pehar iz Zagreba, održale su inspirativan, vrlo zapažen i vrlo dobro posjećen Teološki četvrtak Kršćanske sadašnjosti o tome što je to koncilska mariologija, odnosno kako ukazanja valja shvaćati kao karizme.

O koncilskoj mariologiji govorila je doc. dr. sc. s. Marija Pehar podsjetivši na evanđeoske naglaske marijanske teologije koju je, uz vraćanje prema otačkoj teologiji, želio usmjeriti II. vatikanski koncil. To se, međutim, malo ili nikako ne osjeti u tzv. pučkoj pobožnosti.

Jedan od razloga može biti i taj da se mariologija na teološkim učilištima u svijetu sve manje nalazi među obvezatnim kolegijima, što nije slučaj u Hrvatskoj.

Izv. prof. dr. sc. s. Nela Gašpar na temelju Rahnerove teologije govorila je o ukazanjima, kojih ima mnogo i koja crkvene vlasti vrlo temeljito proučavaju i procjenjuju, kao o karizmama.

Ukazanja nisu objava i ne donose nikakav novi nauk. Imaju zajedničke crte kao što su ukazanja djeci, uglavnom u vrlo siromašnim područjima, poziv na pokoru i obraćenje te na molitvu. Sve su to karakteristike karizmi koje, pojasnila je prof. Gašpar, upravo na temeljima teologije pape Benedikta XVI., ostaju na procjenu i tumačenje Crkvi.

Na kraju izlaganja razvila se vrlo dinamična diskusija a jedna od zanimljivih konstatacija bila je i ta da je potrebno od Gospe, kakvom ju je u pučku pobožnosti uvrstio srednji vijek i doveo je do našeg vremena, vratiti se Mariji Majci Gospodinovoj, dakle, vratiti se Mariji koja je rodila Sina Božjega i Mariji kakvu je poznavala rana Crkva.

(http://www.ks.hr)

  Novosti i događanja - Sve