29.10.2016.

Susret Isusa i Zakeja - istinsko traženje vodi obraćenju

Današnji evanđeoski ulomak progovara nam o obraćenju nadcarinika Zakeja. Evanđelist Luka daje nam svojevrstan profil toga čovjeka. Saznajemo da je bio nadcarinik, dakle, ne običan carinik, nego šef drugim carinicima. Ljudi toga zanata bili su zbog svoga posla omraženi u narodu, bili su društveno izopćeni. Ime Zakej znači „onaj koji je čist“, a to je u suprotnosti sa svakodnevnim životom Zakeja o kojemu čitamo. On se bogatio ugnjetavanjem svojih sunarodnjaka. S jedne strane, bio je vrlo uspješan-barem su smislu stjecanja bogatsva za sebe, a s druge je strane, vrlo vjerojatno, bio čovjek koji za vjerske i društvene norme nije pretjerano mario. Osim svega nabrojenoga Zakej je bio i vrlo snalažljiv. Ova njegova karakterna odlika osobito se pokazala korisnom tijekom Isusova prolaska kroz Jerihon kada se dogodilo njegovo obraćenje.

Zakej je čuo da je Isus u njegovu gradu i poželio je vidjeti ga, ali to mu nije bilo moguće zbog mnoštva koje je okruživalo Isusa. Budući da je bio niska stasa, morao se „snaći“ kako bi ga vidio. I dosjetio se. Popeo se na smokvu kraj koje je Isus morao naići. I tu na smokvi doživio je susret. Isus ga je pronašao u njegovome traženju, pogledao ga i rekao mu: »Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući.« Zakej je na Isusovu riječ odmah sišao i primio ga u svoju kuću. Spoznao je neodgodivost ovoga „danas“ u svome životu. U Isus je prepoznao Gospodina koji je došao spasiti i potražiti izgubljeno.

Zanimljivo je da Isus ništa ne traži od Zakeja, ne uvjetuje ga, ali zato Zakej svojom radikalnom odlukom svjedoči da je njegov život, nakon susreta s Isusom, poprimio novu formu: »Evo, Gospodine, polovicu svog imanja dajem siromasima! I ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko.« Susret s Gospodinom mijenja Zakejevo srce, njegov život. Nije dopustio da mu bogatstvo bude zapreka da primi dar spasenja. Od čovjeka koji je zakidao druge, postaje čovjek koji razdaje pola svojega imanja siromasima i koji onima koje je varao želi vratiti višestruko, obilno.

Isus i nas susreće i pronalazi, kao i Zakeja, u našim konkretnim životnim situacijama, u našim svakodnevnim ambijentima, a ne negdje u nekom virtualnom, nestvarnom svijetu. Zakejevoj kući dolazi spasenje nakon što je bio spreman polovicu svoga imanja dati siromasima. Odnos prema siromašnima, grešnicima, onima s ruba uvijek je svojevrsno ispitivanje naše vjere koja uvijek treba biti djelima potvrđena odnosno ljubavlju djelotvorna (Gal 5,6).

s. M. Tea Barnjak, FDC

Razmišljanje uz evanđelje XXI. nedjelje kroz godinu (Lk 19,1-10), god. C

  Novosti i događanja - Sve