19.09.2021.

Redovnički dani u Splitu i Dubrovniku

„Dar vjernosti – radost ustrajnosti“ tema je 37. Redovničkih dana koji se u organizaciji Hrvatske redovničke konferencije održavaju u više gradova u Hrvatskoj.

Ove godine Redovnički dani u Splitu održani su u petak i subotu, 17. i 18. rujna, u franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja, a u Dubrovniku, u subotu 18. rujna, u dvorani sv. Ivana Pavla II.

Tema Redovničkog dana povezana je s dokumentom kojeg je lani objavila Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, kao smjernice, „Dar vjernosti – radost ustrajnosti 'Ostanite u mojoj ljubavi' (Iv 15,9)“.

Predavanje “Ustrajna molitva: od Memoria Dei do ‘Ustrajnosti u vjernosti’ posvećenih osoba“ održala je mr. sc. s. Vinka Marović, FDC.

Mr. Marović je u svom izlaganju govorila o ustrajnoj molitvi i njezinoj ulozi u življenju ustrajnosti vjernosti Bogu posvećenih osoba. Za današnju kulturu se kaže da je kultura prolaznosti i takva jedna kultura često rezultira likvidnom vjernošću, vjernošću koja nije stalna pa se ona i ne može nazvati vjernošću, objasnila je predavačica. Napomenula je kako je papa Franjo htio na posebna način istaknuti tu krizu vjernosti, pa je 2017. godine prilikom plenarnog zasjedanja Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života istaknuo kako je vjernost stavljena na kušnju i da krvarimo, a to krvarenje slabi i posvećeni život i sam život Crkve. Papa je tu posebno mislio na velik broj onih koji napuštaju redovnička zvanja. „Naravno, to nije samo fenomen koji bilježi posvećeni život", kazala je mr. Marović, „vidimo i omjer sklopljenih i rastavljenih brakova. Osim toga, nekada se nestalnost pripisivala mladima. Danas nestalnost i nevjernost pronalazimo u svim dobnim skupinama.“

Kongregacija je potom odlučila izdati ovaj dokument u smislu preventivnog djelovanja i praćenja. Govoriti o ustrajnosti i vjernosti nije moguće bez molitve jer kaže se da molitva upravo karakterizira taj binom. Predavačica je u svom izlaganju posebno istaknula kakva je to molitva koja karakterizira odnos vjernosti i ustrajnosti. „To je molitva koja je prije svega ustrajna molitva. Ona ne može biti prigodničarska, podložna trenutnom stanju nego doista mora biti, recimo to tako, samodisciplinirana“, kazala je mr. Marović.

Govoreći o molitvi kao memoria Dei, sjećanju na Božja djela, objasnila je kako to sjećanje nije samo odlazak u prošlosti nego i povezivanje prošlosti i sadašnjosti. „Sjećanje znači pamtiti okus, osjećaj, sve ono što se događalo u susretu s Bogom. To sjećanje nosi u sebi određenu pokretačku i stvaralačku snagu, tu se obnavlja život i poziv,“ pojasnila je predavačica. Također je govorila o tri dimenzije koje su danas malo zanemarene, a bile su u kršćanskoj tradiciji aktualne, a to su: borba, želja i traženje.

Uz brojne redovnice i redovnike Redovničkim danima u Splitu nazočili su mons. dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, mons. mr. Božo Radoš, varaždinski biskup, fra Milan Krišto, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, te kao predavači dr. sc. p. Tomislav Špiranec, SJ, doc. dr. sc. Taras Barščevski, mr. sc. fra Josip Petonjić, OFMConv i mr. sc. s. Danijela Anić, ASC, dok je u Dubrovniku bio prisutan apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, doc. dr. sc. Taras Barščevski kao predavač i fra Milan Krišto kao moderator.

Izvori: 

https://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&id=8485:redovni%C4%8Dki-dan-u-dubrovniku-%E2%80%9Edar-vjernosti-%E2%80%93-radost-ustrajnosti%E2%80%9C&Itemid=466

https://smn.hr/34-duhovna-zvanja/5104-split-poceli-37-redovnicki-dani?fbclid=IwAR3KwFO1cyAxpXUmdIK0wyAXr9jm-tBBkUtcEAga_SxYNfoY3Nb-bJDNxtE

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve