11.03.2016.

Prvo slavno otajstvo: Isusovo uskrsnuće

Uskrs je rođendan nade. Isus je pobijedio smrt i strah od smrti te tako otvorio čovjeku vrata u život. Vratio mu je nadu, pouzdanje i smisao – jer grob nije kraj, već prijelaz u novi život u Bogu, u život bez kraja, kroz svu vječnost. Blažene Drinske mučenice već uživaju tu novu stvarnost. Svojim zagovorom pomažu i nama koji smo još na putu, hodočasnicima u kuću Očevu. Njihov nas primjer uči da ne gledamo na poteškoće, trnovitost i uskoću puta već na cilj koji blista pred nama. Molimo zagovor Djevice Marije i sestara blaženica da već sada, dok smo još na putu, možemo živjeti novim životom u Duhu Kristovu.

Drugo slavno otajstvo: Isusovo uzašašće

Prije svoga uzašašća Ocu, Isus sa svom brižljivošću poučava i odgaja svoje učenike. Daje im posljednje upute prije nego se vrati u nebo kao njihov trajni zagovornik. Potiče ih da svaki dan rastu u iskustvu ljubavi kojom su od Oca ljubljeni, a na dan svoga uzašašća šalje ih kao svjedoke te ljubavi u svijet, da idu i kažu svima kako je dobar Bog i kako je lijepo živjeti kao njegovi, kao ljubljeni. Blažene Drinske mučenice uspješno su pohađale školu Isusova odgajanja. Zato su mogle svojim životom i djelima dati tako svijetlo svjedočanstvo kršćanske ljubavi. Njihova prisutnost na Palama bila je za mnoge blagoslov, zraka nade u vihoru mržnje i rata, vidljivi znak Božje brige za čovjeka. Molimo da po zagovoru Majke Marije i blaženih sestara naše svakodnevno svjedočanstvo donese blagoslov svijetu kako bi mnogi našli put do Boga.

Treće slavno otajstvo: Slanje Duha Svetoga

Nakon Isusova uzašašća na nebo, apostoli su okupljeni u zajedništvu i molitvi. S njima je i Marija. Svi zajedno iščekuju i mole da na njih siđe Kristov dar, obećanje Očevo, Duh Sveti. Duboko svjesni svoje ljudske krhkosti i nestalnosti, čeznu da se obuku u Silu odozgor. I događaju se prvi Duhovi. Rađa se Crkva, zajednica vjernika. I blažene Drinske mučenice molitvom su čuvale i hranile međusobno zajedništvo. U jedno ih je povezivao Isusov Duh. Tako se u njihovu životu ponovilo iskustvo prve Crkve: ondje gdje su ljudi u zajedništvu i molitvi, ondje je Bog, ondje je Duh ljubavi, ondje je zlo poraženo. Molimo zagovor Majke Crkve i blaženih sestara mučenica da naše obitelji ponovno otkriju snagu zajedništva kroz zajedničku obiteljsku molitvu kako bi djeca i mladi rasli u zdravom ljudskom i kršćanskom ozračju.

Četvrto slavno otajstvo: Uznesenje Marijino

Marija je od nebeskog Oca primila posebno poslanje. Rodila je svijetu Isusa, Bogočovjeka, a kad je ostvarila to poslanje, uzeta je k svome Sinu na nebo. Marijo, Majko Isusova i Majko naša, velika ti djela učini Svesilni! Ti si žena nad svim ženama i majka nad svim majkama. Tvojoj posebnoj zaštiti povjeravamo žene i majke: ohrabri ih u njihovu pozivu žene da, osobito u ovo današnje vrijeme, odvažno brane i čuvaju svaki ljudski život, od začeća do prirodne smrti. Po zagovoru blaženih sestara mučenica koje su svojim životnim stavom branile dostojanstvo ljudske osobe, udijeli, Gospodine, ženama i majkama velikodušno srce da uvijek kažu DA svakom novom ljudskom životu, bez obzira na cijenu koju pritom trebale platiti.

Peto slavno otajstvo: Marija kraljica neba i zemlje

Nakon što je dušom i tijelom uznesena na nebo, Marijina služba ne završava. Njezina ljubav ne prestaje. Isus, njezin Sin, po volji Očevoj imenuje i postavlja svoju majku, poniznu službenicu Gospodnju, za kraljicu neba i zemlje. Za kraljicu svih svetih, kraljicu mira. Marijo, hvala ti za tvoje posredništvo kod našega Oca. Hvala ti što si naša majka i naša kraljica. Kraljice mira, po svom moćnom zagovoru i po zagovoru blaženih Drinskih mučenicakoje su na Palama u skrovitosti prinosile žrtvu života za mir među narodima, izmoli mir našim srcima, obiteljima i cijelome svijetu.

  Novosti i događanja - Sve