s. M. Marinela Garić, FDC    28.09.2021.

Proslavljena 25. obljetnica mučeničke smrti s. M. Danke Jurčević

U nedjelju 26. rujna.2021. u Kaknju, euharistijskim slavljem proslavljena je 25. obljetnica mučeničke smrti s. M. Danke Jurčević iz Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi. Svetu misu slavili su župnik župe Vitez fra Velimir Bavrka, župnik župe Kakanj preč. Žarko Vujica, mons. Pero Jukić i vlč. Mirko Šimić.

Na početku euharistijskog slavlja sve prisutne pozdravio je preč. Žarko Vujica izrazivši radost da su na ovom slavlju, uz rodbinu sestre Danke, prisutne  vrhovna glavarica Družbe Kćeri Božje ljubavi s. Maria Dulce Adams, vrhovna savjetnica s. Danica Sanader i provincijalna glavarica s. Gordana Igrec. Zahvalio je mons. Peri Jukiću, župniku župe Kakanj u vrijeme ovog tragičnog događaja, koji je „kao suradnik istine, sve što je doživio, sve što se dogodilo 30. rujna 1996., stavio na papir kako bi ostalo zapisano!“.

U svojoj propovijedi, fra Velimir je istakao da je Evanđelje život živih i u životu i u smrti! Tako je to bilo i s našom sestrom, mučenicom vjere, Dankom. „Ona je vazda bdjela nad Kristovim oltarom, ona je učila malene kako se Kristovom stazom stiže. U molitvi, za klavirom, nad oltarom, tiha poput svijeće.  Ali ona i dalje živi, otišla je Kristu koji je davno za sebe isprosi!“ (iz knjige autora Ante Grgića). Imamo li mi hrabrosti suočiti se sa istinom o sebi i svijetu u kojem živimo? Imamo li hrabrosti živjeti Evanđelje u skladu sa Isusovim zahtjevima? Imamo li hrabrosti živjeti odgovornost u imenu Kršćanin?

U svom obraćanju prisutnima,  vrhovna glavarica s. Maria Dulce Adams je zamolila prisutne „da u ovoj crkvi u kojoj se s. Danka molila i slavila Boga, prisjete se kako je ona bila nošena sigurnošću milosrdne Božje ljubavi. Ispunjenje Božje volje u svakodnevnoj stvarnosti, intenzivan život u molitvi, duh žrtve i pobožnost prema Euharistiji okarakterizirali su njezin put vjere. S. Danka je bila svjedok dobročinstva i oruđe evangelizacije. Neka njezin primjer potakne da se odlučimo ispuniti poziv na ljubav prema specifičnom zvanju svakoga od nas, da budemo svjedoci milosrđa i vjernosti sakramentu krštenja. To želim svakome od nas.“

Mons. Pero Jukić je rekao da 30. rujna ove godine završava godina Božje riječi, istaknuvši da smo upravo za Božju riječ, koju je naviještala s. Danka, ostali u ovom mjestu. Napomenuo je da nije bilo lako ostati u ovoj sredini  jer je trebalo imati puno hrabrosti i ljubavi za ove ljude i ovaj kraj.

Euharistijsko slavlje uveličao je zbor župe Vitez pod ravnanjem s. Ankice Garić. Nakon sv. mise, svi prisutni su se uputili na mjesto pogiblije, a zatim  na mjesno groblje u Kaknju gdje je grob s. M. Danke Jurčević

 

 


Govor vrhovne glavarice s. Marie Dulce Adams

Dragi članovi obitelji pokojne s. Danke, poštovani gosp. župniče, drage sestre i svi dragi vjernici!

Božja Providnost htjela je da budem ovdje s vama o 25.-oj obljetnici mučeništva naše s. Danke i hvala joj na tome. Ponekad ovakva obilježavanja izazivaju u nama oprečne osjećaje: osjećaj boli zbog zla koje uvijek želi nadvladati dobro, ali i osjećaj radosti zbog toga što na nebu imamo snažnu zagovornicu koja je dala svoj život služeći siromašnima i potrebitima.
U ovoj crkvi u kojoj je s. Danka molila i slavila Boga, prisjetimo se kako je ona bila nošena sigurnošću milosrdne Božje ljubavi. Ispunjenje Božje volje u svakodnevnoj stvarnosti, intenzivan život u molitvi, duh žrtve i pobožnost prema Euharistiji okarakterizirali su njezin put vjere. 25. obljetnica njezine smrti potiče nas na razmišljanje.
S. Danka bila je svjedok dobročinstva i oruđe evangelizacije.

Neka nas njezin primjer potakne da se odlučimo ispuniti poziv na ljubav prema specifičnom zvanju svakoga od nas, da budemo svjedoci milosrđa i vjernosti sakramentu krštenja. To želim svakome od nas danas.

Hvala!

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve