kblj.hr    26.09.2021.

Blagoslov zavjetne kapelice i trga blaženih Drinskih mučenica

24. rujna svečanim misnim slavljem koje je predslavio mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnoga ordinarijata u BiH, u koncelebraciji tridesetak svećenika, proslavljena je 10. obljetnica beatifikacije i blagoslov Trga i zavjetne kapelice blaženih Drinskih mučenica.
Uz brojne sestre iz mnogih krajeva Provincije, slavlju su nazočile vrhovna glavarica, s. Maria Dulce Adams u pratnji s. Danice Sanader, vrhovne savjetnice i s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica. 

Mons. Vukšić u homiliji je podsjetio da je s. Jula bila podrijetlom i krštena na području današnje biskupije Požega, Berchmana u nadbiskupiji Beč, Krizina i Antonija u biskupiji Novo Mesto, a Bernadeta u biskupiji Bjelovar. „Kao zavjetovane članice Družbe sestara kćeri Božje ljubavi, u hladnim danima mjeseca prosinca godine 1941. ubijene su, dok su branile svoju čast i zavjet. Vjerne svojim obećanjima, koja su dale Bogu, ostale su poslušne do svoje smrti, smrti na ‘križu’ vjernosti svom zavjetu (usp. Fil 2,7)“, kazao je nadbiskup Vukšić. Istaknuo je da je mnogo važnije od povijesne istine, da su ove časne sestre bile žrtve mržnje prema vrednoti čistoće koju propovijeda katolički moral, teološka istina, da one nisu dopustile da njihova vjernost vrednoti čistoće bude obeščašćena te su, iz ljubavi prema Božjemu prijateljstvu i svom zavjetu, radije prihvatile zemaljsku smrt.
„Dakle, kao i u slučaju svakoga drugog mučenika, njih kršćanskim mučenicama nije učinila tuđa mržnja nego njihova ljubav, koju su posvjedočile prema svom duhovnom zaručniku Isusu, Spasitelju svijeta, mržnji usprkos. To je najveći stupanj ljubavi jer, kao što naučava Isus: ‘Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje’ (Iv 15,13). A one su upravo to učinile! Jer Isusa su imale za svog najvećeg prijatelja“, rekao je nadbiskup Vukšić.

Na kraju mise gučogorski arhiđakon mons. dr. Pavo Jurišić pročitao je poruku i apostolski blagoslov koji je papa Franjo uputio u prigodi blagoslova kapele posvećene Drinskim mučenicama. Pozdravljajući časnu braću biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, kao i svu ostalu okupljenu braću i sestre, Sveti Otac je napisao da je Crkva u današnje vrijeme „bogata mučenicima – Kristovim svjedocima koji svijetu daju izvanredan primjer Božje ljubavi, koja prašta i moli za neprijatelja“. Pozvao je sve da, kroz primjer vjere bl. Drinskih mučenica, razmišljaju kako se probuditi iz sna ravnodušja i osrednjosti kako bi zaživjeli evanđeosku smjelost blaženstva. „Svjedočanstvo koje su dale u trenutku vlastite žrtve, kao i svom svakodnevnom životu, nude budućim naraštajima, čiji ste vi predstavnici, rječit primjer čvrste i žive vjere“, stoji, između ostaloga, u pismu Svetog Oca Franje.

Na kraju misnog slavlja vrhovna glavarica sestara Kćeri Božje ljubavi s. Maria Dulce Adams je iz krletki pustila pet bijelih golubica koje simboliziraju pet sestara mučenica, a župne animatorice su u zrak pustile 80 balona crvene i bijele boje, koje označavaju mučeništvo i nevinost, kao simbol 80 godina od mučeništva sestara Drinskih mučenica.

Tijekom prigodnog molitvenog programa prije Svete mise podignute su zastava sa slikama pet blaženih sestara Kćeri Božje ljubavi s obilježjem naroda iz kojeg potječu.  Pročitan je i kratak životopis pet blaženica te istaknuto da je Apostolska pokorničarna,  17. veljače 2021. izdala poseban dekret kojim se hodočasnicima u Novi Travnik daje mogućnost potpunog oprosta uz potrebne uvjete ispovijedi, sudjelovanja na Misnom slavlju i pričesti te Vjerovanja i molitve na nakanu Svetog Oca.

 

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve