www.ktabkbih.net    08.10.2018.

Proslavljen blagdan Kraljice svete Krunice u Sarajevu

U crkvi Kraljice svete krunice na Banjskome brijegu u Sarajevu u nedjelju 7. listopada 2018. sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi proslavile su patron svoje samostanske crkve.

Misno slavlje predvodio je duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Jakov Kajinić. Prije svete mise rektor ove crkve i upravitelj internata svetog Josipa vlč. Ljubo Zelenika u ime sestarske zajednice pozdravio je predvoditelja i propovjednika vlč. Kajinića te koncelebrante: kanonika mons. Antu Meštrovića, umirovljenog profesora vlč. Božu Odobašića, nazočnog mons. Ivu Tomaševića kao i voditelja Katedralnog mješovitog zbora vlč. Marka Stanušića, koji je animirao liturgijsko pjevanje. Također je pozdravio sve redovnice raznih kongregacija i okupljene vjernike.

U prigodnoj propovijedi vlč. Kajinić je, na temelju svog pastoralnog i odgojiteljskog iskustva, kazao da mladi rado gledaju pojedine filmove s biblijskom tematikom, među kojima i film u kojem je prikazano kako David kamenom iz praćke ubija Golijata. „Ako je jedan kamenčić iz praćke pomogao Davidu ubiti Golijata, koliko će više prebiranje zrna krunice pomoći vjerniku da pobijedi zlo i Zloga“, kazao je vlč. Kajinić. Podsjetio je da je spomendan Kraljice svete krunice uveden kao podsjećanje na pomorsku bitku kod Lepanta 5. listopada 1571. kada je cijela kršćanska Europa molila krunicu i zagovor Blažene djevice Marije da se spasi od otomanskog osvajanja. „Nije li potrebno danas, kada nas napada Zli i kad napadamo sami sebe kroz svoju narav, jer ne živimo prema poticajima Duha Svetoga nego svoga tijela i strasti, prebirati zrnca krunice kako bi nadvladali zlo i išli Božjim putem poput Blažene Djevice Marije“, zapitao je vlč. Kajinić. Između ostaloga, podsjetio je i na pojedine trenutke iz Gospina života. Kazao je da, prigodom anđeoskog navještaja rođenja Isusa Krista, Blažena Djevica Marija razmišlja kakav bi to bio pozdrav, te dodao da su i vjernici tijekom molitve pozvani razmišljati o onome što im Bog govori i poručuje. Podsjetivši da Marija pita anđela, kako će se dogodit čudesno rođenje kada ona ne poznaje muža, kazao je da i vjernici trebaju u molitvi pitati Gospodina i tražiti odgovore i načine provođenja Božje volje imajući uvijek na umu da „Bogu ništa nije nemoguće“. Spomenuo je i da Marija, odmah nakon anđeoskog navještaja, otišla svojoj rođakinji Elizabeti pomoći u posljednjim mjesecima trudnoće te istaknuo da su i vjernici pozvani odmah i bez odgađanja vršiti Božju volju. Na kraju se kratko osvrnuo na poruke koje se mogu izvući iz 15 otajstva radosne, žalosne i slavne krunice koja su naslikana oko Gospina lika na glavnom oltaru u crkvu Kraljice svete krunice.

Nakon Svete mise uslijedilo je zajedničko druženje u prostorijama samostana sestara Kćeri Božje ljubavi.

Na proslavu patrona sestre su se pripremale trodnevnom molitvom krunice, Lauretanskih litanija te svetim misama s prigodnom propovijedima koje su predvodili: član zajednice Družbe Isusove u sarajevskom naselju Grbavica p. Tomislav Magić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić i vlč. Ljubo Zelenika.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve