www.ktabkbih.net    09.10.2023.

Proslavljen blagdan Kraljica krunice

U našoj crkvi u Sarajevu, u subotu, 7. listopada, proslavljen je blagdan Kraljice Krunice.

Donosimo izvještaj sa portala www.ktabkbih.net.


Crkva sestara Kćeri Božje ljubavi, koja se nalazi u sklopu nekadašnjeg Zavoda, a danas Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ u sarajevskom naselju Banjski Brijeg, proslavila je u večernjim satima 7. listopada svoj patron: spomen Kraljice Svete krunice.

Misno slavlje, uz koncelebraciju devet svećenika, predslavio je vlč. Josip Vajdner. Nazočno vjerničko mnoštvo među kojima su bili bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa predvođeni svojim poglavarima rektorom preč. Zdenkom Spajićem i duhovnikom vlč. Markom Hrskanovićem, te redovnice različitih družbi, na početku je pozdravio rektor crkve vlč. Darko Endrich.

Uvodeći u svetu misu vlč. Vajdner je podsjetio kako je listopad u ovoj neobaroknoj crkvi koju je projektirao Josip pl. Vancaš. Spomenuo je kako je, osim što je obilježena listopadskim pobožnostima, također 1. listopada 1911. posvećena. Uz to je dodao da u ovom zdanju koje je središte molitve Bl. Drinskim mučenicama, na poseban način uz ovu svetkovinu, odzvanjaju misli usredotočene protiv rata.

Ozračje rata

Tu je misao nastavio i u prigodnoj propovijedi konstatiravši da čovječanstvo živi u ozračju rata. Na tom tragu podsjetio je na obnovljeni sukob između Izraelaca i Palestinaca, te na nemire na Kosovu i Gorskom Karabahu. Također je posvijetio prolijevanja nedužne krvi u Ukrajini, Jemenu, Siriji, Nigeriji, Burkini Faso, Kongu, Južnom Sudanu, Somaliji, Maliju, Srednjoafričkoj Republici, Etiopiji; kao i na terorističke prijetnje u: Alžiru, Kamerunu, Čadu, Libiji, Mozambiku, Nigeru, Tanzaniji, Tunisu, Afganistanu, Iraku; te na pobune i građanske sukobe u Mianmaru i Haitiju i borbe narko-kartela u Kolumbiji i Meksiku.

Citirao je potom dio Pisma nerođenu djetetu talijanske novinarke Oriane Fallaci iz 1975. u kojemu opisuje u kakav se svijet dijete rađa – svijet u kojemu će hoditi po oštrom kamenju od kojeg se „treba zaštititi željeznim cipelama“. „Čak ni to nije dovoljno, jer kad zaštitiš noge, uvijek će se naći netko tko će podignuti kamen i baciti ti ga u glavu“, citirao je Vajdner te uputio kako se ipak najveće borbe vode u ljudskom srcu sklonu grijehu.

Obnoviti pouzdanje u Gospin zagovor

Zapitavši gdje je utjeha, propovjednik je podsjetio na kontekst utemeljenja spomendana Kraljice Svete krunice kojega je uspostavio papa Pio V. nakon pobjeda kršćanske vojske nad Osmanlijama u pomorskoj Bitci kod Lepanta 7. listopada 1571. „Kršćani su izvojevanu pobjedu pripisivali molitvi krunice na koju je pozvao papa. No, razlog zašto tada nije zadan konačan udarac osmanlijskoj vojsci jest razjedinjenost Europe. Ostavivši po strani povijesne događaje, možemo iščitati kako ni mi u svome življenju nismo u stanju donositi plodove naših malih pobjeda nad grijehom zato što nam je podijeljeno srce“, istaknuo je vlč. Vajdner te uputio na sadržaj molitve krunice koju su Hrvati najviše molili u vrijeme rata. „Čovjek kada dođe u stanje ogoljenosti vlastite egzistencije prepoznaje svoju ovisnost o Bogu. Ponajprije razaznaje utjehu koju pruža Majka Marija. Zato je krunice i bila najsnažnije oružje i našega naroda kako kroz cijelu povijest“, konstatirao je urednik Katoličkog tjednika te potaknuo na obnovu molitve Gospina ružarja. „Ono što bismo mogli pokušati jest na Žalosna otajstva dodati zaziv: 'koji nam te, Gospo, s križa za majku ostavio' – s ciljem posvješćivanja da nam je Blažena Djevica Majka. I kao takva da nas i u ovim sudbonosnim vremenima razumije i usmjerava“, potaknuo je završno Vajdner.

Na kraju mise koju je sviranjem animirala s. Angela Zirdum, KBLJ, rektor crkve vlč. Darko uputio je riječi zahvale podsjetivši na misao sluge Božjega Josipa Stadlera kako kršćani nikada ne mogu biti siročad ako imaju Boga za oca i Gospu za majke.

Inače, sestre Kćeri Božje ljubavi i vjernička zajednica koja se okuplja u ovoj sarajevskoj crkvi za proslavu patrona pripravljali su se trodnevnicom kada su mise predvodili vlč. Endrich i ravnatelj Svećeničkoga doma vlč. Vlado Vrebac i župnik zagrebačke župe Presv. Trojstva koji je došao s hodočasnicima vlč. Tomislav Šagud. 

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve