s. Katarina Pendeš, FDC    15.10.2023.

Održan molitveni hod Stopama bl. Jule povodom Dana Provincije

U subotu, 14. listopada, sestre Kćeri Božje ljubavi proslavile su Dan Provincije Božje providnosti u Starom Petrovom Selu. Budući da se nalaze u Godini bl. Jule, sestre su svoju proslavu obilježile hodočašćem, tj. molitvenim hodom Stopama bl. Jule u rodno mjesto Blaženice koji su ispunile bogatim molitvenim sadržajem. Na ovom molitvenom hodu u zajedništvu sa s. Gordanom Igrec, provincijalnom glavaricom, okupile su se sestre iz Zagreba (Nova ves, Granešina, Kaptol 31), Dugog Sela, Siska, Kastva, Sv. Ilije, Koprivnice, Križevaca, Pleternice, Splita, Supetra, Postira, Dubrovnika, Tuzle, Sarajeva i Novog Travnika. Pridružile su im se i s. M. Timotea Šebenova, provincijalna glavarica Slovačke provincije i tri sestre iz Trnave.

U Godinjaku, na mjestu gdje se nalazila rodna kuća s. Jule, sestre su dočekali župnik vlč. Ivan Nikolić, članovi Udruge Bl. Jula Ivanišević i predsjednik Udruge gosp. Tomislav Ivanišević te su zajedno započeli molitveni hod od ukupno pet postaja. Molitve i tekstove ovog duhovnog Hoda pripremila je s. M. Ozana Krajačić.

Prva postaja bilo je mjesto rodne kuće bl. Jule, potom kapela sv. Luke pred kojom se s. Jula često zaustavljala u molitvi, kapela sv. Valentina te kapela Majke Božje Žalosne u Starom Petrovom Selu. Posljednja postaja molitvenog hoda bila je sama župna crkva posvećena sv. Antunu Padovanskom u kojoj su sestre, prije euharistijskog slavlja,  imale priliku pogledati predstavu o djetinjstvu i mladosti bl. Jule koju su uprizorile vjeroučenice s. M. Donate Gravić iz Koprivnice.

Nakon predstave uslijedilo je i samo središnje slavlje, sveta misa, koju je predvodio župnik Nikolić. U svojoj propovijedi vlč. Nikolić osvrnuo se na povijest nastanka Provincije čije ime, a to je Božja providnost, uočava i u putu koje su sestre prošle spominjući se života bl. Jule Ivanišević. Put je to, kako kaže župnik, pun radosti i boli, veselja, padova, čak i grijeha, ali i ustajanja, to je put u kojem se odvija život, a u taj život, po našoj molitvi, ulazi sam Bog. Providnost Božja zna što radi, a mi uživamo plodove te providnosti upravo po ponosu koji osjećamo što je Družba iznjedrila sestru Julu, koja je živjela svetim životom i u čiji se zagovor mi danas utječemo. Kao razlog okupljanja, vlč. Ivan ističe upravo Božju providnost koja je htjela da se njihovo mjesto, Staro Petrovo Selo, obogati prizorom i molitvom tolikih sestara koje, kao i sav puk, imaju za uzor upravo primjer života naše Blaženice, sestre Jule, kao i ostalih Drinskih mučenica. Na kraju svete mise, Župnik je, uz zahvalu sestrama što su došle na slavlje u Staro Petrovo Selo, s. Gordani Igrec, provincijalnoj glavarici, uručio cvijeće, a za uzvrat je s. Gordana župniku predala misnicu crvene boje koju su izradile sestre u radionici misnog ruha u Zagrebu. 

Po završetku svete mise, sestre su se uputile u Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića u kojoj su imale priliku vidjeti likovne radove djece na temu Godina bl. Jule iz raznih škola diljem Provincije u kojima naše sestre djeluju. Ovaj bogat susret obilježen molitvom i dubokom zahvalom završio je ugodnim druženjem u Društvenom domu Godinjak u kojem su sestre srdačno i s veseljem ugostili članovi Udruge Blažena Jula Ivanišević.

Zahvaljujući Gospodinu za prelijepo zajedništvo osamdesetak okupljenih sestara, ovim putem, još jednom najiskrenije i od srca zahvaljujemo vlč. Nikoliću i svim članovima Udruge na predivnoj dobrodošlici i zajedništvu. Također, zahvaljujemo župljanima župe Staro Petrovo Selo koji su, tijekom ovoga Hoda, s radošću pozdravljali sestre moleći s njima kao i na prekrasno uređenim prozorima i balkonima u čast naše Blaženice što su činili i tijekom cijele Godine bl. Jule. Neka dobri Bog sve nagradi obiljem svojih milosti, a s. Jula izmoli svojoj rodnoj župi nova duhovna zvanja.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve