S. M. Marinela Garić, F.D.C.    04.10.2023.

27 godina od mučeničke smrti naše s. M. Danke Jurčević

U crkvi sv. Petra i Pavla, Zgošća - Kakanj u nedjelju 1. listopada 2023.  svetom misom je proslavljen dan sjećanja na mučeničku smrt s. M. Danke Jurčević. Uz sudjelovanje sestara Kćeri Božje ljubavi, rodbine s. Danke i vjernika, svetu misu predslavio je fra Vjeko Tomić, samostanski i župni vikar u Kraljevoj Sutjesci uz koncelebraciju župnika preč. Žarka Vujice. Na slavlju su sudjelovale sestre iz zajednica Novog Travnika, Sarajeva, Tuzle i Kaknja.

U uvodnom dijelu svete mise, sve prisutne pozdravio je župnik preč. Žarko Vujica.

U svojoj propovijedi, fra Vjeko je govorio o životu kojeg se isplati živjeti za Krista. “Zrno mora pasti u zemlju da bi donijelo ploda. Sestra Danka nije odustajala od evanđeoskih ideala, činila je ono što joj je nalagala njena vjernička i redovnička duša. Zato je sa zahvalnošću smijemo pribrojiti Drinskim mučenicama i tolikim mučenicima našeg hrvatskog naroda. 46 godina koliko je s. Danka živjela, čini se malo. Sveto Pismo poručuje: „Prije smrti ne zovi nikoga sretnim, jer se tek na svome koncu spoznaje čovjek.“ (Sir11,28) - istaknuo je fra Vjeko u svojoj propovijedi.

Fra Vjeko je propovijed završio riječima sv. Ivana Pavla II: “Gledajući natrag i prisjećajući se svih tih godina svojega života, mogu vam zajamčiti da se isplati staviti u službu Krista, te iz ljubavi prema Njemu posvetiti se služenju čovjeku. Isplati se položiti život za evanđelje i za braću!“ (Ivan Pavao II: Ustanite, hajdemo; Split 2004, str 95.)

Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je župni zbor župe Presvetog Trojstva iz Novog Travnika pod ravnanjem s. M. Mirele Iličić.

Na kraju misnog slavlja župnik preč. Žarko Vujica zahvalio je prisutnima i pozvao na zajednički pohod i molitvu odriješenja na mjestu ubojstva u župnom dvorištu, a nakon toga odlazak na grob sestara i s. M. Danke na mjesnom gradskom groblju.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve