s. M. Tea Barnjak, FDC    05.08.2022.

Proslava redovničkih jubileja i obnova zavjeta

U srijedu, 3. kolovoza 2022., u bogoslužnom prostoru Župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Granešini proslavljeni su redovnički jubileji naših sestara i obnova privremenih zavjeta sestara juniorki.

Nakon šestodnevnih duhovnih vježbi 60. jubilej redovničkih zavjeta proslavile su s. M. Lucija Kasić i s. M. Benjamina Radić i obnovile svoju vjernost Gospodinu. S njima su toga dana u molitvi i zahvalnosti bile ujedinjene s. M. Jozefina Bagarić, s. M. Aleksandra Ukaj i s. M. Štefanija Krznar koje nisu bile u mogućnosti prisustvovati slavlju.

Ove godine dvanaest sestara obilježava 50. jubilej redovničkih zavjeta. Zahvalna srca svoju vjernost Gospodinu potvrdile su i obnovile: M. Blandina Rakarić, s. M. Ksenija Topolovec, s. M. Natalija Šako, s. M. Laurentina Breljak, s. M. Nikolina Gegić, s. M. Milka Srša, s. M. Ranka Kasalo, s. M. Elvira Tadić i s. M. Mira Šarić. Zbog opravdane spriječenosti slavlju nisu nazočile s. M. Vilma Vladić, s. M. Kruna Vrkašević i s. M. Ruža Pavić, ali su bile u molitvi i duhu ujedinjene sa svojim susestrama s kojima su dijelile dane redovničke formacije, zajedničkoga života i poslanja.

Tijekom misnoga slavlja zahvalile smo za 25. jubilej redovničkog života naših sestara s. Lidije Kalfić i s. M. Gabrijele Puljić koje nisu mogle prisustvovati proslavi jubileja.

Osim proslave redovničkih jubileja za vrijeme svete mise privremene je zavjete obnovilo sedam sestara juniorki: s. Mirjana Potnar, s. M. Karla Mandić, s. M. Klara Lipovac, s. M. Faustina Sabolić, s. M. Josipa Soldo, s. Katarina Pendeš i s. M. Marijana Novosel.

Predvoditelj euharistijskog slavlja bio je pater Marijan Steiner, DI, voditelj duhovnih vježbi koje su proslavi prethodile. U koncelebraciji su bili vlč. Josip Balog, domaći župnik, fra Jure Šarčević, fra Nedjeljko Golubar, preč. Matija Pavlaković, preč. Antun Sente, ml. i fra Maurus Dolčić.


Pater Steiner je u nadahnutoj homiliji pozvao sve, a posebno sestre svečarice na razmišljanje o Isusovim riječima iz Evanđelja po Ivanu (Iv 15,9-17). Između ostaloga istaknuo je da uz Isusove riječi „kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi“ dolaze do izražaja pojmovi radost, prijateljstvo, izabranost, punina. Naglasio je da time nije označen samo cilj nego i put kojim treba ići izrečen Gospodinovim riječima koje se mogu promatrati u tri točke. Prva je sažeta u riječima „ostanite u mojoj ljubavi“. Znači da u njoj već jesmo te nas Isus poziva da se ne udaljavamo, da ne bježimo, da se ne branimo od njegove ljubavi kojoj se prečesto opiremo, sjećamo svojih ranjivosti i kao da očekujemo nove udarce. Naš Gospodin je liječnik duše i predlaže svoj put. U drugoj točki Isus nam predlaže da ljubimo jedni druge. Ne kaže jednostavno ljubite, nego „ljubite jedni druge“ što znači davanje i primanje. Treća točka odražava kršćansku posebnost sažetu u Isusovim riječima „kao što sam ja ljubio vas“. Uzor kršćanske ljubavi imamo u Kristovoj ljubavi prema nama. Kršćanska specifičnost nije ljubiti jer to čine i mnogi drugi, nego ljubiti kao što je Krist ljubio, a to znači biti spreman ići na križ. Isus pere apostolima noge, sluga je, ne osuđuje i ne tjera od sebe grešnike. Kad ga se povrijedi uzvraća bogatom sućuti. On traži izgubljene, obnavlja nadu razočaranima, oprašta i sobom hrani umorne i gladne života.

Propovjednik je nadalje potaknuo na slušanje Isusovih riječi jer on kaže: ostanite u onome što vam je darovano, ljubite one koji su nam darovani i to po primjeru koji vam je darovan i koji je tako blizu.

Na kraju je pozvao sestre slavljenice da iz njihovih srdaca uziđu Bogu tri izraza: slaviti/veličati, zahvaljivati i moliti. Prije svega dati hvalu Bogu, slaviti ga i veličati. Potom zahvaliti za sva primljena dobročinstva jer su samo skladne i profinjene duše zahvalne za primljenu dobrotu. Takva zahvalnost pripada Bogu od kojega sve dolazi i sve se njemu vraća. I na kraju moliti ga za njegovu milosnu pratnju kako bi bile dosljedne i vjerne službenice Krista Gospodina u njegovoj svetoj Crkvi. Krist je rekao „bez mene ne možete učiniti ništa“. Život bez Boga, bez Krista je moguć, ali to nije život u punini na koji smo pozvani već životarenje. S Kristom možemo sve, i ono što izgleda nemoguće.


Na početku euharistijskoga slavlja svećenike, sestre slavljenice, sestre iz raznih zajednica Provincije, rodbinu, prijatelje i poznanike slavljenica pozdravio je vlč. Josip Balog, župnik.

Provincijalna glavarica s. Gordana Igrec izrekla je na kraju euharistijskog slavlja čestitku svečaricama, pozdrav i dobrodošlicu svima okupljenima te je sve pozvala na okrjepu u Duhovni centar.  

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve