s. M. Terezija Antunović, F.D.C.    10.10.2022.

Proslava patrona crkve Kraljice Svete Krunice u Sarajevu

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi Kraljice Svete Krunice na Banjskome brijegu u Sarajevu, koja je ujedno i posebno mjesto čašćenja bl. Drinskih mučenica, u petak 7. listopada 2022., naše su sestre zajedno sa svećenicima i vjernicima proslavile patron svoje samostanske crkve. Misno slavlje predvodio je fra Mogomir Kikić, župnik župe Nova Bila, u zajedništvu s još jedanaest svećenika.

Prije početka misnoga slavlja sve nazočne svećenike, sestre, bogoslove i vjernike pozdravio je vlč. Sandro Jurešić, rektor crkve i odgojitelj u internatu Sv. Josip u Sarajevu.  

U prigodnoj propovijedi fra Mogomir je govorio o značenju krunice i moćnom djelovanju ove svima nam poznate molitve. Osvrnuvši se na pobjedu kršćanske vojske nad Osmanlijama, koja se po molitvi svete krunice zbila 1571. kod Lepanta, fra Mogomir je naglasio koliko je molitva svete krunice snažno oružje u borbi protiv neprijatelja koji na vjernike vrebaju u najrazličitijim oblicima. Naglasio je kako „nema problema koji se po molitvi i zagovoru Majke Božje ne može pobijediti. Molitva krunice snažno pomaže u molitvi protiv zla, a jedan svetac je rekao da snaga triju izmoljenih krunica jednaka je snazi molitve egzorcizma. Glavna uloga molitve krunice je borba protiv zloga, jer Bog hoće da se svi ljudi spase.“ Govoreći o ulozi molitve krunice u našem svagdašnjem životu, potkrijepivši svoj govor različitim primjerima iz iskustva svog svećeničkog života, fra Mogomir je sve nazočne potakao da ne posustaju u borbi protiv zla koje nas vreba s najrazličitijih strana, a da bismo u tome bili uspješni, potrebno je moliti krunicu, utjecati se nebeskoj Majci, koja najbolje zna kako i na koji način nam može pomoći.

Pod misnim slavljem pjevali su bogoslovi KBF-a u Sarajevu, a za orguljama je bio vlč. dr. Ivan Rako, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Poslije misnoga slavlja uslijedilo je druženje sa svećenicima u samostanskoj blagovaonici.

Proslavi patrona prethodila je trodnevna priprava: molitva krunice, Lauretanske litanije te sveta misa s prigodnom propovijedi, koju je predvodio vlč. Sandro Jurešić.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve