s. Ivana Ćurić, FDC    18.02.2019.

Proslava Gospe Lurdske u Novoj vesi

Zajednica sestara u Zagrebu, u Novoj vesi, proslavila je u subotu, 16. veljače 80 godina osnutka samostana i Doma Gospe Lurdske. Tom prigodom djevojke su, zajedno sa s. Alojzijom, s. Mirjanom, s. Marjanom i kandidaticama, pripremile prigodni program uz pjesmu i kratki igrokaz. Sestre su, iščitavajući kroniku zajednice, izvukle bitne podatke o osnivanju zajednice i doma. Utjelovivši likove s. Franciske Dušić, s. Line Tavčar i sestara koje su djelovale u prvim godinama osnutka samostana, djevojke i kandidatice su sve prisutne podsjetile kako je to bilo prije 80 godina. A sve je počelo s dozvolom bl. Alojzija Stepinca da se sestre mogu nastaniti na današnjoj adresi.

Na programu su, osim sestara novoveške zajednice, prisutni bili mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, fra Zdravko Lazić, gvardijan samostana sv. Franje na Kaptolu, s. Ana Marija Antolović ASC, predsjednica Hrvatske redovničke konferencije, rodbina i prijatelji djevojaka, te sestre iz drugih zajednica.

Po završetku programa slijedio je vrhunac proslave, sv.  Misa koju je predslavio mons. Ivan Šaško u koncelebraciji sa fra Zdravkom, fra Mariom Cifrakom te velečasnim Brankom Picekom.

U svojoj propovijedi biskup se osvrnuo na „utisnute tragove sestara koje su osnovale samostan, zajednicu“ podsjetivši da su sestre došle samo s kipom Gospe Lurdske i blagoslovljenom vodom jer je bila krajnja neimaština. No tu je bio prostor za Isusovo čudo zbog vjere i velikog pouzdanja u Božju providnost, a ključ svega je prožetost Euharistijom, naglasio je mons. Šaško. Molio je otvorenost Duhu Svetom koji sve nas, i djevojke i sestre, vodi na različite putove te pozvao da živimo euharistijsku snagu pod majčinskom zaštitom blažene Djevice Marije i blaženog Alojzija Stepinca.

Po završetku euharistijskog slavlja nastavljeno je druženje oko zajedničkog stola uz dijeljenje dojmovi na proteklo vrijeme i buđenje uspomena na sve one koji su prošli kroz dom i samostana, kako djevojke tako i sestre.

 

Dok zahvaljujemo Bogu na svim milostima kojima je obogatio ovu zajednicu molimo njegov blagoslov u daljnjem radu i zajedničkom životu sestara i djevojaka koje su im povjerene. Svoje molitve stavljamo u zagovor bl. Alojzija Stepinca.

 

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve