s. M. Terezija Antunović, FDC    29.11.2019.

PROSLAVA 25. OBLJETNICE KATOLIČKOG ŠKOLSKOG CENTRA „SVETI JOSIP“ U SARAJEVU

U utorak, 19. studenog 2019. obilježena je 25. obljetnica KŠC-a „Sveti Josip“ u Sarajevu i Sustava katoličkih škola za Europu.

„Devetnaestog studenog je u nekadašnjim prostorijama Zavoda Sv. Josipa na Banjskom Brijegu otvoren Katolički školski centar. U ovim je istim prostorijama i ranije djelovala škola - utemeljena 4. listopada 1882., da bi prekinula s radom (bila zatvorena) 1945. Njezine utemeljiteljice bijahu sestre Kćeri Božje ljubavi“, pisalo je na petoj stranici 14. broja Hrvatske riječi, objavljene  26. studenog 1994. u Sarajevu.

Proslava je započela svečanim misnim slavljem koje je  predvodio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, a nastavljena u auditoriju Centra gdje je održana svečana akademija. Na misnom slavlju u crkvi Kraljice Svete Krunice koncelebrirali su biskup mons. Pero Sudar, vojni ordinarij mons. Tomo Vukšić, ravnatelj KŠC-a vlč. Mario Ćosić i još 25 svećenika. Ovom misnom slavlju, kao i akademiji, uz veći broj djelatnika i učenika Centra, drugih gostiju i vjernika, nazočile su i s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica Provincije Božje providnosti, s. M. Snježna Stjepandić, s. M. Kristijana Jurić te naše sestre iz Tuzle i sestre sarajevske zajednice.
Riječi pozdrava na samom početku misnog slavlja svim nazočnim profesorima, učenicima i prijateljima KŠC-a uputio je ravnatelj vlč. Ćosić.

U prigodnoj homiliji kardinal Puljić govorio je o vremenu koje je iza KŠC-a. „Naša škola je uvijek bila otvorena svim situacijama i vjerskim i nacionalnim i kulturnim, ali u prvom redu stavio bih čovjeka, koji treba znanje, ali i ravnanje da bude cjelovita osoba. Zato sam Bogu zahvalan za sve one koji su se ugradili u nju, ali ne samo zadovoljan, nego zajedno s vama molim Božji blagoslov da nagradi sve one žrtve. Jedini Bog zna koliko je žrtava ugrađeno u sustav da se on realizira. Puno je žrtava trebalo. Sam Bog zna koliko i kako. Pogotovo u ovoj složenoj situaciji u odnosu s državom. Trebalo je puno strpljivosti, puno ustrajnosti da se uspostavi redovni rad i dostojanstven rad. Najljepša nam je nagrada kada ovi đaci koji su ovdje završili s ponosom znaju pričati o svojoj školi“, rekao je kardinal Puljić.

U nastavku je iznio zahvale svim dobročiniteljima koji su pomogli u ostvarivanju ideje, ali i svima onima koji su radili i sačuvali identitet škole.
U zaključku je izrekao molitvu da Bog nagradi blagoslovom sve one koji su pratili i prate Katolički školski centar „Sveti Josip“ te izrekao želju za opstajanjem Sustava škola za Europu.
Svetu misu pjevanjem i sviranjem uveličao je internatski zboj, koji predvodi prof. Andrea Krasnić.

U prigodi 25. obljetnice Katoličkog školskog centra Sv. Josip, upriličena je i svečana akademija u auditoriju Centra pod geslom "Budućnost tragove ne briše".
Program je započeo pjevanjem himne Sustava KŠC-a u BiH, koju je izveo zbor KŠC-a pod vodstvom prof. Ane Andrle-Imamović.
Pozdravnu riječ svim nazočnima uputio je ravnatelj vlč. Mario Ćosić koji se zahvalio svima onim koji su na neki način pomogli u radu Centra. Posebno je pozdravio kardinala Vinka Puljića, apostolskog nuncija u BiH mons. Luigia Pezzuta, biskupa Peru Sudara, vojnog ordinarija mons. Tomu Vukšića, sve redovničke poglavare i poglavarice kao i svećenike, redovnike, redovnice i ravnatelje. Izrazio je i dobrodošlicu gostima visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, veleposlaniku RH u BiH Ivanu Saboliću, izaslaniku predsjednika Vlade RH i njegovoj supruzi, predsjedavajućoj općinskog vijeća Općine Centar Karolini Karačić, predstavniku Vlade Tajvana u Budimpešti Andrewu Changu, voditelju Odsjeka za projekte karitativne organizacije Renovabis Burkhardu Hankeu, kao i svim drugim dobročiniteljima, direktorici Bošnjačke gimnazije Naidi Hoti Muminović, predstavnicima katoličkih škola iz Šibenika i Ljubljane.

„Kao netko tko je dio ove stvarnosti već 12 godina, s pravom mogu reći da Katolički školski centar „Sv. Josip“ nije samo škola, nego i jedna mnogobrojna i radosna obitelj u kojoj mnogi snovi, a za neke čak i svi, postaju stvarnost. Uopće ne sumnjam da ćete se složiti sa mnom da je to moguće zato što nam je dobri dragi Bog darovao dobrog i dragog biskupa Peru Sudara, koji je u ovih 25 godina mudro osmislio, predano uspostavljao i znalački usmjeravao svaki korak svih katoličkih školskih centara, a samim tim i cijelog Sustava katoličkih škola za Europu“, rekao je ravnatelj Ćosić.

Sljedeća točka programa bilo je obraćanje g. Hankea koji je govorio o procesu pomaganja Katoličkom školskom centru. „Za nas je projekt škole za Europu bio i jest pravi projekt uzor ili bolje rečeno – projekt svjetionik. Pri tom ne želim prešutjeti da je to uvijek iznova bio i velik izazov. U mnogo slučajeva činilo nam se poput poslovične borbe don Quihotea protiv vjetrenjača. Nažalost, postojale su administrativne prepreke, bilo je teških problema s financiranjem i naravno odlazak mnogih katolika iz regije. No unatoč svim tim izazovima, razvoj škola za Europu postao je istinska priča o uspjehu i Renovabis je sretan što je mogao dati svoj doprinos“, rekao je voditelj Odsjeka za projekte karitativne organizacije Renovabis. Uslijedio je scenski prikaz Budućnost tragove ne briše kojim je na vrlo zanimljiv način prikazano odrastanje škole u ovih 25 godina. 

Završna točka bilo je obraćanje Pere Sudara, biskupa i promicatelja Sustava. „Što sam stariji to dublje shvaćam i radosnije prihvaćam životnu istinu da se u ovoj zemlji može voljeti sebe i svoje samo kroz istinsko prijateljstvo i suradnju s drugima i drugačijima. Shvaćanje i prihvaćanje ove istine temeljni je i najvažniji cilj ovih škola jer bi one trebale biti katolički prepoznatljive, ali to ostaje i najvažnija zadaća po kojoj bi mogle i trebale biti bosanskohercegovački prihvatljive“, kazao je mons. Sudar dodavši kako je to korijen nastojanja. U nastavku govora izrekao je velike zahvale svima onima koji su pomogli izgradnju KŠC-a.

„Svi zajedno su posvjedočili da i u današnjem svijetu na koji tako rado kukamo ima ljudi koji su spremni sudjelovati u ovakvim čudima dobrote i solidarnosti. Vjerujem da im je ta činjenica kao i uspješnost ovih škola najbolja zahvala“, kazao je biskup Pero Sudar.

 

 

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve