s. Marija Medved, FDC    30.11.2019.

U Gospodnjoj hodimo svjetlosti

Putovanje – uvijek je izazovni, neizvjesno, dinamično, zanimljivo, ali i naporno, nosi svoju težinu i zahtjeve, ali istovremeno ispunja radošću i veseljem. U prvom čitanju prorok Izaija poziva nas na put: „Hajde, uziđimo na Goru Gospodnju, pođimo u Dom Boga Jakovljeva! On će nas naučiti svojim putovima, hodit ćemo stazama njegovim. Jer će iz Siona Zakon izaći, iz Jeruzalema riječ Jahvina.“ (Iz 2, ) Ovdje nije riječ o nekom uobičajenom putu. Ovo putovanje je zahtjevno jer moramo uzaći na Goru Gospodnju, poći u Dom Boga Jakovljeva. Ovo putovanje od nas zahtjeva promjenu života. Štoviše zahtjeva obraćenje – potpuni zaokret života.

No i nakon toga Izaija veli da se ne bojimo jer će nas sam Bog naučiti svojim putovima, hodit ćemo njegovim stazama. Više nema neizvjesnosti, straha od nepoznatog, jer znamo da na tom putu nismo sami. Jer s nama je sâm Bog. Na tom putu imamo posebne znakove – Zakon sa Siona ili jednostavnije rečeno Dekalog.

            S pravom se možemo zapitati: Kakve veze ima prorok Izaija s nama danas? Itekako ima veze – jer i mi smo putnici. Danas je možda putovanje još izazovnije zbog siline blještavila i ponuda, i nama je na tom putovanju potreban putokaz. Čovjek današnjice u svemu traži dokaze, traži argumente koje može vidjeti, osjetiti, testirati – sve je svedeno na materijalno. A što je s njegovom dušom? Što je s onim prostorom u čovjek gdje je najsličniji Bogu?

            Zato nas Matej u današnjem evanđelju poziva na budnost. Traži da bijemo, da se pripremimo, jer ne znamo ni dana ni časa. Gospodin je blizu. Svaki dan može biti posljednji na ovoj zemlji. Možda ću danas posljednji dan proputovati stazom svoga života opirući se svom blještavilu i silini ponude materijalizma. Možda?…. Bogu hvala pa nam je taj trenutak skriven.

        Stoga razmislim na početku nove crkvene godine, što mogu učiniti bolje za Boga, svoje bližnje i u konačnici samog sebe? Pokušajmo u ovom radosnom iščekivanju rođenja Spasitelja svijeta učinit nešto za svoga bližnjega a da to ostane tajna – nešto što će znati samo Bog i ti. Pokušaj učiniti nešto više za nekoga iz svoje obitelji, pokušaj ovaj svijet učiniti ljepšim mjestom – malim stvarima, oku nevidljivima, u skromnosti, jednostavnosti, daleko od očiju javnosti.

Pripravimo svoje srce dostojnim dolaska Kralja nad kraljevima. Odaberimo put na kojem je svjetiljka Krist – odvažimo se hoditi u Gospodnjoj svjetlosti!

Razmišljanje uz evanđelje I. nedjelje došašća (Mt 24,37-44)

  Novosti i događanja - Sve