s. M. Tea Barnjak, FDC    13.06.2018.

Proslava 150. obljetnice osnutka Družbe u Beču-euharistijsko slavlje i prigodno predavanje (I. dan)

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u petak 8. lipnja 2018., u katedrali sv. Stjepana u Beču započelo je trodnevno zahvalno slavlje za 150 godina postojanja naše Družbe.

Toga je dana euharistijsko slavlje predslavio p. Dariusz Schutzki, biskupski vikar Bečke nadbiskupije u zajedništvu s 15-ak svećenika. Slavlju su iz Hrvatske nazočili msgr. Vlado Košić, biskup sisački i preč. Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije.

Predvođene s. Mariom Dulce Adams, vrhovnom glavaricom, članicama Vrhovne uprave, provincijalnim glavaricama svih provincija i poglavaricama viceprovincija misi zahvalnici prisustvovalo je preko 200 sestara iz svih dijelova Družbe. Bile su tu sestre iz: Provincije sv. Obitelji iz Sjeverne Amerike; Provincije Prečistog Srca Marijina iz Češke; Provincije Blažene Djevice Marije Žalosne iz Slovačke; Provincije Gospe Snježne iz Sjeveroistočnog Brazila; Provincije Naše Gospe od Navještenja u Južnome Brazilu i Ekvadoru; Viceprovincije Presvetoga Srca Isusova iz Engleske; Viceprovincije Naše drage Gospe mađarske iz Mađarske; Provincije Majke Božje Čenstohovske koja obuhvaća Poljsku, Boliviju, Argentinu i Ukrajinu i naravno sestre iz austrijske provincije Majke triput Divne koje su na slavlje došle iz svih zajednica. Viceprovinciju Milosrdnog Isusa iz Ugande predstavljala je poglavarica viceprovincije.

Slavlju su se pridružili i naši laici suradnici, prijatelji i dobročinitelji iz zemlja u kojima djelujemo. U Katedrali su bila i školska djece iz bečkih škola koje su nekoć, ali koje još i danas vode naše sestre.

Posebno nas je razveselila prisutnost vjernika i župnika iz Edlinga, rodnoga mjesta naše Utemljiteljice.

Liturgijsko pjevanje predvodili su Biskupijski zbor redovnica i Zbor školske djece iz Marijinog zavoda.

Prije početka euharistijskoga slavlja pozdravnu riječ i srdačnu dobrodošlicu svima uputila je s. Emanuela Czermak, provincijalna glavarica austrijske provincije koja je bila domaćin i glavni organizator ove središnje proslave. Posebno je pozdravila sestre poglavaraice drugih redovničkih zajednica koje su nam se pridružile u ovome slavlju.

Biskupski vikar, predvoditelj misnoga slavlja, pozdravio je predstavnice provincija na materinjim jezicima zemalja iz kojih dolaze. U svojoj je propovijedi naglasio da se mnogi od nazočnih međusobno nerazumniju zbog jezičnih barijera, ali je istaknuo da postoji jedan jezik koji svi razumiju, a to je jezik ljubavi. Taj jeziku razumiju oni kojima smo poslane kroz različite apostolske djelatnosti.

Nakon sv. mise dr. Helga Penz, voditeljica Ureda za kulturna dobra redovničkih zajednica održala je predavanje na temu: „150 godina Družbe Kćeri Božje ljubavi – Božju ljubav činiti vidljivom i iskustvenom“.

Naposljetku se prigodnim riječima svima okupljenima obratila s. Maria Dulce Adams, vrhovna glavarica.

Iz naše Provincije Božje providnosti sudjelovalo je preko 50 sestara iz Hrvatske, Albanije, Bosne, Kosova, Švicarske i Njemačke predvođenih s. Gordanom Igrec, provincijalnom glavaricom i članicama Provincijalne uprave. Osim sestara na proslavi su bile naše novakinje, postulantice i kandidatice. Zahvalnom slavlju pridružilo se i 40-ak vjernika laika, među kojima su bili Suradnici Božje ljubavi i grupa vjernica iz Zagreba te vjernici iz dviju albanskih katoličkih misija u Švicarskoj.

U znak sjećanja na ovaj veliki jubilej Družbe provincijalna glavarica s. Gordana uručila je, u ime svih sestara Provincije, austrijskoj provincijalki s. Emanueli prigodne poklone: misnicu na kojoj je izrađen logo Družbe ispod kojega su naznačene godina osnutka i ovogodišnje proslave te umjetničku sliku s likom s. Luke Liengitz, austrijanke koja je među prvim sestrama došla kao misionarka u Bosnu. Misnicu su izradile sestre u radionici liturgijskog ruha u novoveškom samosatnu, a umjetničku sliku je kod akademskog slikara Davora Žilića naručila s. Elvira Tadić, predstojnica granešinske zajednice.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve