Marina Ilić    23.10.2017.

Posjet Suradnika Božje ljubavi Kući za utočište Udruge Betlehem

Prvi susret predstavnika Suradnika Božje ljubavi s korisnicima Kuće za utočište dogovorila je s. Danijela Koprek, naša voditeljica za 23. listopada ove godine. Uz s. Danijelu kao predstavnici zajednice išle su Dinka Parlov, Marija Mihaljević s unučićem i Marina Ilić. Jedna od dogovorenih aktivnosti Suradnika Božje ljubavi za ovu godinu je suradnja i pomoć udruzi za promicanje dostojanstva ljudskog života i obrane nerođenog djeteta „Centar za nerođeni život-Betlehem-Zagreb“. Na mjesečnom okupljanju Suradnika Božje ljubavi prikupili smo novčani prilog, a jedna gospođa koja je željela ostati anonima poslala je donaciju domaćih pekmeza, zimnice i sokova.

Pred kućom u Ulici Narcisa dočekala nas je predsjednica Udruge gđa. Blaženka s velikim osmijehom i veselom četverogodišnjim kćeri Klarom. Uveli su nas u kuću koja je prije služila kao župna crkva i župni dvor. Sve je prilagođeno boravku male djece: ogradica na stepenicama, velika i šarena igraonica u sklopu dnevnog boravka. Unutar kuće na raspolaganju je šest soba u koje mogu biti smještene majke s djecom. Trenutno se u kući nalaze tri mlade majke u dobi od 20-28 godina: Ivana, Anamarija, Anica i njihova četiri preslatka sinčića: Matej, Leon, Patrik i Ivan. Dječaci su u dobi od mjesec do godine dana.

Tijekom dvosatnog posjeta razgovarale smo s mladim majkama i čule njihove teške životne priče, a gđa. Blaženka pričala nam je o Udruzi, njenom djelovanju i problemima s kojima se svakodnevno susreću. Bez obzira na to oni s radošću i nadom dočekuju svaki novi dan predani u potpunosti Božjoj Providnosti. U dnevnoj sobi dominira upečatljiv portret našeg Gospodina, a gđa. Blaženka naglašava kako su sva dječica koja prolaze i borave u kući posebno fascinirana tom slikom. Malo smo družili s majkama i djecome i poigrali s malo većima, a unučić naše Marije poklonio im je jednu slikovnicu sa životinjama koju su s velikim zanimanjem proučavali.

Kroz razgovor sa predsjednicom i štićenicama Udruge Betlehem Zagreb zaključili smo da mi kao zajednica možemo sudjelovati i konkretno pomoći na razne načine. Odmah su nam dolazile razne ideje na pamet. Između ostaloga da organiziramo sudjelovanje majkama na našim duhovnim obnovama uz organizirano čuvanje djece što su one s veseljem prihvatile. Naravno o svemu tome i drugim prijedlozima dogovarat ćemo se na našim susretima, a vrlo brzo će nova grupa Suradnika Božje ljubavi  ponovno posjetiti ovu kuću u kojoj se pod okriljem Božje lj ubavi  štiti dostojanstvo ljudskog života i roditeljstva.

Udrugu Betlehem je 2002. u Karlovcu osnovao p. Marko Glogović, pavlin. Glavni ciljevi udruge su molitvom i djelovanjem spasiti svako začeto dijete koje je u opasnosti od pobačaja te osnivati kuće za napuštene trudnice i samohrane majke. Danas udruga ima nekoliko podružnica (Osijek, Vinkovci, Varaždin, Sisak, Split i Zagreb) u kojima se također nalaze kuće za utočište.

Udruga „Betlehem Zagreb“ registrirana je 2009. kao nevladina i neprofitna udruga. Udruga surađuje s uredima za socijalnu skrb, domovima zdravlja, ginekološkim ordinacijama, udrugama koje se bave sličnom djelatnošću, molitvenim zajednicama i župama na području grada Zagreba i Zagrebačke županije. Sjedište udruge nalazi se u Sesvetama (u prostorima stare župne kuće), a Kuća za utočište u nalazi se u naselju Brestje. Kuća služi kao utočište u kojem su majke i djeca zbrinuti duhovno i materijalno. Kuću vode same majke kako bi naučile jednoga dana samostalo voditi svoje kućanstvo i brigu o djeci. Duhovnik udruge je p. Marko Glogović.

  Novosti i događanja - Sve