s. Mirjana Potnar, FDC    20.02.2017.

Održan susret sestara juniroki

U samostanu Gospe Lurdske od 17. – 19. veljače održan je susret sestara juniorki na temu Molitva kao zajedništvo s Bogom i zajedništvo sa sestrama. Susret je predvodio brat Damjan Kružičević, OSB, a sudjelovale su sve sestre juniorke.

Na početku predavanjā, brat Damjan je istaknuo geslo naše Družbe: Sve za Boga, za siromahe i za našu Družbu kao tri odnosa u kojima se mi ostvarujemo da bismo postale zaključno savršene kao Otac Nebeski, tj. u biblijskom govoru cjelovite kao Otac Nebeski. Dio gesla za Družbu preformulirao je inačicu za sestre te je istaknuo kako ove tri komponente zahvaćaju kompletnu osobu što znači da geslo koje nam je Majka Utemeljiteljica ostavila jest cjelovito i da se doista radi o Družbi koja je tvorevina Božja, a ne čovječja jer jedno bez drugoga u geslu ne može biti ostvareno.

Istaknuo je da pravi vjernik oblikuje svoj život prema Bogu i kao takve, mi bismo same trebale istinski moliti jer u molitvi pred Bogom, prvotno razotkrivamo sebe, a i Bog se razotkriva nama, dakle možemo oblikovati život jer istinski postajemo ponizne. Samo poniznima Bog daruje milosti jer poniznost je, istaknuo je brat Damjan, dioptrija stvarnosti. Poniznost dolazi od humilitas - doslovno onaj koji je prirodan, naravan, a milost Božja pretpostavlja narav, tj. našu prirodnost s kojom dolazimo pred Boga i bivamo obogaćeni njegovim darivanjem da bismo i mi same postale dar za druge u stvarnosti koja je pred nama. Stoga je važno svaki dan se ogledavati u savršenom zakonu slobode i prionuti uza nj kao djelotvoran izvršitelj, a ne kao zaboravan slušatelj (usp. Jak 1, 25). Prionuti uz Riječ Božju, gledati se u toj Riječi da ta Riječ pronikne nas te joj dostojno služimo i budemo blažene u svem djelovanju svome (Jak 1, 25).

Zahvaljujući Bogu koji je dao milost i progovorio preko brata Damjana, sestre juniorke zahvalne su i s. Gordani Igrec, provincijalnoj glavarici što je omogućila ovakav susret, s. Ivani Margarin, voditeljici juniorki, za organizaciju te svim sestrama koje su služenjem u svojim samostanskim dužnostima tih dana posvjedočile Božju ljubav i pobrinule se da ovaj juniorski susret zaista bude blagoslovljen.

 

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve