10.11.2016.

Beatificirano 38 mučenika iz Albanije - osvrt na slavlje beatifikacije

U subotu, 5. studenoga 2016., u skadarskoj katedrali sv. Stjepana u Albaniji, 38 albanskih mučenika, ubijenih iz mržnje prema vjeri (in odium fidei), proglašeno je blaženima.

Među njima su dvojica biskupa, dvadeset i jedan svećenik, sedam franjevaca, tri isusovca, tri laika, jednu kandidaticu i jednog sjemeništarca. Svi su oni ubijeni u razdoblju od 1945. do 1974., za vrijeme komunističkog režima Envera Hoxhe.

Slavlje beatifikacije predvodio je kardinal Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih.

 

„Nisu progonitelji, nego su mučenici protagonisti istinite povijesti”

Mnogo godina ranije Dostojevski je pisao: „Ljudski rod ne prima svoje proroke i obično ih tjera i ubija, ali ljudi vole svoje mučenike i poštuju one koji su na mukama umrli.“ Možda je ova izreka najpogodnija da objasni muke našeg albanskog naroda. Albanija, zemlja na balkanskom poluotoku, ima oko 3 milijuna stanovnika. Albanija je mjesto koje povijest nije štedjela patnjom i progonima koja su se redala, do te mjere da je čovjeku bilo zabranjeno biti čovjek.

To se događalo i za vrijeme progona u prošlom stoljeću. Od 1945. do 1990. pod ateističkim komunističkim režimom sve su crkve bile zatvorene. Svećenici i vjernici zatvarani su i mučeni do te mjere da ljudska pamet ne može zamisliti, i na kraju ubijeni. Ali, sve u ovom životu ima jedan početak i jedan završetak. Nakon jedne dugačke zime koja je trajala 45 godina došlo je proljeće slobode. S padom komunizma Albanija je obukla plašt ljudskog dostojanstva i počela se opet podizati, rasvjetljavati sjećanje. Sjećanje se zaustavlja na onima koji su dali život za Krista i Albaniju, a takvih je bilo mnogo. Sjećamo se onih čija imena povijest nije izbrisala, nego će živjeti zauvijek. Oni su mučenici za vjeru koji su umrli govoreći: “Živio Krist Kralj, živjela Albanija. Umiremo bez krivnje. Opraštamo onima koji će nas strijeljati.“

Prije 26 godina ponovno je uspostavljena vjerska sloboda, a u tih je 26 godina stalo i 12 godina rada na procesu beatifikacije. Za završetak procesa papa Franjo potpisao je dekret za proglašenje blaženima albanskih mučenika: preuzvišenog Vinçenc Prendushi i 37 drugova mučenika. Slavlje beatifikacije predvodio je izaslanik pape Franje, kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetih (koji za Kćeri Božje ljubavi nije nepoznat jer je predvodio svečano slavlje svete mise za proglašenje blaženima Drinskih mučenica). U katedrali sv. Stefana u Skadru 5. studenoga 2016. proglasio je blaženima jednu kandidaticu, jednog sjemeništarca, tri laika, jednog brata redovnika, dvojicu biskupa i ostale mučenike koji su svi redom bili svećenici (među njih franjevci i isusovci). Na svečanoj svetoj misi prisutna su bila četvorica kardinala, dvadesetorica biskupa, tristo svećenika, i oko 10 000 vjernika iz Albanije, Kosova, Crne Gore i iz dijaspore. Nekoliko autobusa vjernika došlo je i iz Hrvatske, jer su dvojica ubijenih svećenika bila porijeklom Hrvati iz Kosova. Sudjelovao je veliki broj naših sestara iz Albanije i Kosova. One su zauzeto sudjelovale u kićenju katedrale, u crkvenom zboru i drugo. Radosti su se pridružile i naše sestre iz Dubrovnika.

Jedan izvaredan osjećaj, neopisiva radost, ali i suze, pratile su ovaj veliki događaj. „Nisu progonitelji, nego su mučenici protagonisti istinite povijesti” - rekao je kardinal Amato u svojoj propovijedi. Da, ovi su mučenici istiniti protagonisti koji su bez krivnje i bez suđenja streljani, a za 28 mučenika se još danas ne zna gdje su pokopani. „Mnogi su od njih u tom vihoru poniženja i prolijevanja krvi pitali gdje je Bog. Ali sami su mučenici bili oni koji su odgovorili da je Bog s njima, podupirao ih u patnji i i išao s njima na Kalvariju, patio je s njima, plakao je s njima. U Albanskim mučenicima Krist je ponovo doživio svoju muku i svoj život” naglasio je kardinal Amato u svojoj propovijedi. Ironično je da progonitelji još žive, ali šute... Kažu da ih ne znaju, nisu ih nikad vidjeli, nisu čuli za njih. Ali Bog poznaje njih i njihovu vjernost. Bogu slava i hvala za sve darove koje daruje crkvi u Albaniji, posebno za dar blaženstva naših 38 mučenika i za svetost Majke Terezije. Crkva u Albaniji je, sa svojim biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima, kao vjekovno stablo, koje ne dozvoljava čupanje od nevremena i od vihora, nego ostaje čvrsto ukorijenjeno u vjeri Isusa Krista.

s. Luiza Milani, FDC

S albanskog prevela: s. M. Vida Ademi, FDC

 

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve