09.04.2017.

Križni put mladih Sarajevskog dekanata

Kao i prethodnih godina tako i ove domaćin je bila župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Stup, a sudjelovalo oko 250 vjernika

Pod geslom Pođi za mnom (Iv 1,43) na Nedjelju muke Gospodnje, 9. travnja, četvrtu godinu za redom održan je Dekanatski križni put mladih Sarajevskog dekanata. Kao i prethodnih godina tako i ove domaćin je bila župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Stup, a sudjelovalo oko 250 vjernika. Samu pobožnost predvodio je vlč. Dražen Kustura, župni vikar, uz kojega su bili župnik vlč. Miroslav Ćavar te preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije.

Organizatori i ovog Dekanatskog križnog puta mladih su uz župu Stup bili Centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. te Katolički školski centar Sv. Josip Sarajevo.

Pobožnost je započela u popodnevnim satima ispred vanjskog oltara u župnom dvorištu na Stupu odakle je povorka krenula na oko 7 km dug put tijekom koje je kroz 14 postaja Križnog puta razmišljala o posljednjim satima Isusova života. Kao pojedine postaje poslužila su dvorišta župljana koji su na nekoliko mjesta pripremili i okrjepu za „hodočasnike“. Procesija je išla kroz Stup, Bare, Doglode, Otes i završila u Karmelu, u samostanskoj crkvi u Azićima gdje je slavljena sv. misa koju je predslavio preč. Marko Majstorović, sarajevski dekan u koncelebraciji sa župnikom Ćavarom. Tijekom euharistijskog slavlja uz blagoslov grančica također se čitala i muka po ulogama koju su uz svećenike čitali i mladi internisti Katoličkog školskog centra Sv. Josip u Sarajevu pod vodstvom s. Antonije Lučić i s. Leonarde Pirner, koji su ujedno animirali i liturgijsko pjevanje. Oni su zajedno s mladima sa Stupa aktivno sudjelovali i u pobožnosti Križnog puta tako što su čitali pojedine postaje i prigodna razmatranja, predmolili krunicu, pjevali...

Važno je napomenuti da su vjernici slušali od jedne postaje do druge o likovima/svecima koji i njima mogu biti uzor. Sestra Laureta, s. Leonarda i s. Antonija bile su počašćene što su vjernici slušali o životu blaženih Drinskih mučenica i zajedno ih zazivali da zagovaraju i molili njihove litanije na nakanu da ostanemo vjerni Bogu bez obzira na ispit koji je pred nama.

Na kraju sv. mise župnik Ćavar zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos da ova pobožnost protekne dostojanstveno. Posebno je izrazio veliku radost zbog velikog broja sudionika te izrazio očekivanje da će ih sljedeće godine biti još više.

Ovaj Dekanatski križni put mladih poslužio je kao izvrsna duhovna priprava za događaje koje očekujemo u Velikom tjednu. Ne samo da su pobožno sudjelovali u ovoj pobožnosti nego je veliki broj njih pristupio i sakramentu pomirenja. Raduje činjenica da još uvijek postoje mladi koji se ne stide javno svjedočiti svoju vjeru.

Izvor: www.ktabkbih.net

 

  Novosti i događanja - Sve