s. Mirjana Potnar, FDC     06.04.2019.

Kćeri Božje ljubavi na hodočašću u Krašiću

Sestre Kćeri Božje ljubavi su uz tristotinjak redovnica koje djeluju na području Zagrebačke nadbiskupije hodočastile bl. Alojziju Stepincu u Krašić 6. travnja 2019. na inicijativu zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Po dolasku u Krašić, sestre su iskoristile vrijeme za kratku okrijepu i druženje nakon čega je slijedio duhovno – molitveni program u zajedništvu s kardinalom Bozanićem, pomoćnim zagrebačkim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim, umirovljenim križevačkim vladikom Nikolom Kekićem, vojnima ordinarijem u miru mons. Jurjem Jezerincem te krašićkim župnikom vlč. Ivanom Vučakom.

Na samom početku molila se pobožnost križnog puta nakon čega je slijedio kratki osvrt s. M. Katarine Penić Sirak, SMI na život bl. Alojzija te djelovanje sestara Služavki Malog Isusa na krašićkoj župi koje su bile najbliža potpora samom blaženiku u njegovim tamničkim danima sve do njegove smrti. Posebnu notu u tadašnjem spletu okolnosti zaslužila je s. Honorata Stanić, SMI, tadašnja predstojnica krašićke zajednice sestara koja je najviše njegovala bl. Kardinala u bolesti sve do njegova usnuća. Istaknute su posjete i pripomoć sestara iz drugih redovničkih zajednica kojima su iskazivale vjernost Crkvi te riskirajući često i vlastiti život, uspijevale održavati komunikaciju bl. Alojzija sa svima do kojih ne bi uspio doći redovitim putem ili ih ne bi smio kontaktirati. Hodočašće je okrunjeno euharistijskim slavljem koje je predslavio zagrebački nadbiskup u koncelebraciji s prisutnim biskupima.

Razlamajući Božju riječ upućenu preko misnih čitanja, kardinal Josip Bozanić osvrnuo se na lik Nikodema koji je pokušao obraniti Isusa dok mu se ne dokaže krivnja te je tako bio i sam podvrgnut optužbama od strane onih koji su se smatrali ispravnim tumačima Isusova ponašanja. S time u vezi, Kardinal je usporedio i odnos komunističke vlasti prema uhićenju bl. Alojzija. Naime, komunističke vlasti služile su se lažima ne bi li ga uhitili, ali zbog naroda to nisu učinili. Stoga su terorizirali da bi uveli strah među one koji bi eventualno posvjedočili za pravednost kojom se odlikovao naš bl. mučenik. Shodno tome, zaključeno je kako se na Isusovu putu treba opredijeliti za dobro ili za zlo jer između je samo ravnodušnost koja je nedopustiva. U nastavku propovjedi, Nadbiskup je naglasio da se život mučenicima ne oduzima, nego ga oni sami daruju. Istaknuta je vrijednost redovnica kojima je bl. Kardinal posvećivao budnu pažnju upučujući im duhovne i pastirske poruke prigodom slavlja koje su obilježavale. U tim prigodama, bl. Alojzije je nastojao pobuđivati žar za vjernim življenjem evanđeoskih savjeta, isticati ljepotu služenja po svakodnevnim dužnostima koje su redovnice vršile, a koje je znao cijeniti jer je njegov govor bio upravo i njegov život.

Na samom kraju slavlja s. Ana Marija Antolović, predsjednica Hrvatske redovničke konferencije, zahvalila se kardinalu Bozaniću na njegovoj inicijativi te obećala daljnje molitve za sve pastire, svećenike, nova duhovna zvanja u našoj Crkvi. Misno slavlje privedeno je kraju završnim blagoslovom, čašćenjem relikvija bl. Alojzija Stepinca te nakon zajedničkog blagovanja povratkom u Zagreb.

 

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve