s. M. Tea Barnjak, FDC    17.03.2018.

Kanonska vizitacija u samostanu Gospe Lurdske u Novoj vesi

U samostanu Gospe Lurdske u Novoj vesi odvijala se od 12. do 16. ožujka 2018. Kanonska vizitacija.

Delegatkinja Vrhovne glavarice i njezina zamjenica s. Benwenuta Kaczocha stigla je 10. ožujka iz Münchena u pratnji s. Gordane Igrec, provincijalne glavarice i s. Danice Sanader, vrhovne savjetnice i njezine službene prevoditeljice.

Tijekom vizitacije s. Benwenuta se osobno susrela sa svakom sestrom iz zajednice te se upoznala s raznolikošću života i poslanja ove kuće.

Za vrijeme vizitacije, u četvrtak, 15. ožujka s. Benwenuta i s. Danica posjetile su i kandidatursku zajednicu.

Po završetku osobnih susreta, u petak, 16. ožujka, upriličen je zajednički susret sa svim sestrama zajednice. Delegatkinja Vrhovne glavarice s. Benwenuta obratila se sestrama prigodnim nagovorom u kojem nas je pozvala da se u ovoj Jubilarnoj godini vratimo u mislima na početke Družbe, na život Utemeljiteljice, na sadržaj Statuta iz 1871. Potaknula nas je na put obraćenja koji počinje u susretu s Kristom kojega trebamo promatrati kao Učitelja koji nam pokazuje i uči nas kako vršiti Očevu volju. Pozvala nas je na revnije proučavanje Svetog pisma, Crkvenih dokumenata, spisao o duhovnom i posvećenom životu. Sve to treba nas voditi rastu u poznavanju Boga i u ljubavi prema njemu.

Nakon prvoga dijela nagovora s. Danica je, kao uvod u rad po grupama, priredila power point prezentaciju s izabranim tekstovima iz Okružnica Majke Franziske, Statuta i dokumenta Ponovno krenuti od Krista na temelju kojih su sastavljena pitanja za rad. Zatim je održan rad po grupama nakon kojega su sestre podnijele izvješća.

Potom je s. Benwenuta završila službeni nagovor pozivajući nas da ozbiljno shvatimo Isusov poziv „Duc in altum! – Izvezi na pučinu“ (usp. Lk 5,4), a za koji nam je potrebna hrabrost i Božja providnost. Stoga je dobro da se vraćamo našim korijenima kako bismo poznavajući život Majke Franziske koja se u svemu oslanjala na Božju providnost i produbljujući njezinu karizmu imale snage produbiti elemente duhovnosti koje je ona na poseban način živjela i dijeliti ih sa suvremenim društvom.

Na kraju susreta zajedno smo pogledale prezentaciju o mjestu Ilanz u Švicarskoj koju je priredila jedna od sestara iz samostana Dominikanki sv. Josipa koji su za vrijeme Vizitacije u Švicarskoj posjetile s. Benwenuta, s. Gordana, s. Danica u pratnji sestara koje djeluju u Švicarskoj. Prezentacija je pripremljena prigodom 150. obljetnice početka djelovanja bolnice koju ss. Dominikanke do danas vode i 150. godišnjice osnutka naše Družbe. Naime, njihov utemeljitelj bio je Johann Fidel de Pozzo, svećenik s kojim je naša Utemeljiteljica surađivala od 1865. do 1867. Te je godine provela u Ilanzu živeći i radeći u okviru Dobrotvornog Društva Božje ljubavi (više o tome: http://kblj.hr/utemeljiteljica-druzbe/franziska-lechner/zivotopis).

 


Ukratko o samostanu Gospe Lurdske

Samostan Gospe Lurdske osnovan je 1938. Ove godine obilježavamo 80. godišnjicu njegova postojanja. Trenutno u samostanu živi ukupno 25 sestara. Ovdje je smještena Uprava Provincije. Sestre se dugi niz godina bave izradom liturgijskog ruha. Ova je kuća na osobit način kuća početne formacije. Tu je smještena Kandidatura u kojoj se trenutno nalaze tri kandidatice i tri postulantice. Ovdje također žive i tri sestre s privremenim zavjetima. Unutar samostana nalazi se i internat za srednjoškolke. Nekolicina starijih sestara posvećena je apostolatu molitve i žrtve, a dvije sestre posvećene su odgojno-obrazovnom djelovanju kroz rad u osnovnoškolskim ustanovama. Ostale sestre, obavljanjem razližitih dužnosti, u službi su Provincije i zajednice.


Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve