s. Marija Medved, FDC    25.05.2019.

Jer Otac je veći od mene

Ljubav prema Kristu podrazumijeva čuvanje riječi Božje. Čuvanje riječi Božje podrazumijeva izravnu poslušnost Ocu koji je poslao svoga sina Jedinca da ni jedan koji u njega povjeruje ne propadne. A da bismo to mogli dan nam je Duh Sveti Branitelj.

Razumjeti govor Evanđelja ponekad nije tako jednostavno. Od nas zahtijeva trud i zalaganje, napor i prije svega pozornost na riječi koje iščitavamo. Dok slušamo riječ Božju to još uvijek ne znači da je doprla do naše nutrine. Jer slušanje je tek prvi korak, drugi je čuti riječ Božju, a tek treći korak je poslušati riječ Božju. Vrhunac se ostvaruje u četvrtom koraku djelovanjem – tj. ono što sam slušao, čuo i poslušao sada sam pozvan živjeti.

U razumijevanju riječi Božje potreban nam je Duh Sveti – treća božanska osoba. Duh Sveti je autor te iste riječi i on nam na najbolji mogući način može, i na to je pozvan, dozivati u pamet sve što je Isus govori dok je hodio ovom zemljom. Darovi Duha Svetoga su neprocjenjivo blago koje svatko od nas dobiva u sakramentima krštenja i potvrde. Pitanje je opet do naše slobode: što ću učiti s tim istim darovima, kako ću ih upotrijebiti u svome životu?

U današnjem evanđelju Isus nam već unaprijed priprema put i daruje nam pomoć na tom istom putu. To je Duh Sveti Branitelj, kojeg šalje samo Otac. I u ovom trenutku Isus upućuje na Oca. Sin u svemu daje prvenstvo Ocu i njegovoj neizmjernoj ljubavi prema čovjeku. Naš nebeski Otac prvo šalje svoga vlastitog Sina, a kad je On prinio jednu jedincatu žrtvu i dao zadovoljštinu za grijehe cijeloga svijeta, Očeva ljubav ide dalje i šalje nam Branitelja. Naš nebeski Otac zna da smo hodočasnici na ovoj zemlji – a hodočasnik zna cilj kamo ide, međutim ne zna što će se na tom putu dogoditi, ni koga će susresti, ni koje mu opasnosti prijete ili koje ga radosti čekaju. Oh divne li Očeve ljubavi!!! Pokušajmo danas zastati i razmislit što je nebeski Otac učinio za mene? Zahvali mu za sve i na svemu što za te čini.

Nikada do kraja, na ovom svijetu, nećemo moći prodrijeti u bit Božje logike. Tek ćemo ju u vječnosti u potpunosti spoznati. Ali na nama je zadatak, i danom nam je povjerenje, da iz dana u dan sve više pokušamo shvatiti koliko nas Božja ljubav obnavlja. Primjer imamo u Sinu, pomoć i obranu u Duhu Svetom, a ljubav Božju iščitavamo u riječi Njegovoj.

Razmišljanje uz Evanđelje VI. vazmene nedjelje (14, 23-29), god. C

 

 

  Novosti i događanja - Sve