s. M. Alojzija Pejković, FDC    28.05.2019.

Slavlje na Puntamici u Zadru

U nedjelju 26. svibnja, sestre Kćeri Božje ljubavi koje djeluju na području zadarske nadbiskupije proslavile su 100 godina od osnutka Provincije Božje providnosti i 40 godina od dolaska u zadarsku župu Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici. Tom prigodom, dan ranije, organiziran je susret dječjih zborova na kojem je sudjelovalo 150 djece iz Supetra (voditeljica s.M. Dominika Šašo), Milne (voditeljica s. M. Robetrina Šašo), Benkovca (voditeljica s. M. Leopoldina Đurić i Antonela Čačić) i Zadra (voditeljica s. Marija Beroš), župa na kojima sestre djeluju. Subotnji susret s temom „Otac vidi najdalje“ započeo je pozdravom dobrodošlice s. Marije Beroš, predstojnice zadarske zajednice, a nastavio se sv. misom koju je predslavio župnik don Igor Ikić. Župnik je istaknuo ljepotu ovakvih susreta i događaja koji djeci ostaju u sjećanju cijeli život. Nakon sv. mise svaki zbor predstavio se jednom pjesmom, a radosno druženje nastavljeno je kroz igru pred župnom crkvom gdje su se djeci pridružile i sestre iz Zagreba s kandidaticama. Sestre su također sudjelovale u subotnjem Hodu za život ulicama Zadra.

Središnje nedjeljno slavlje na kojem je, uz veliki broj župljana, sudjelovalo 30-tak sestara koje su tijekom godina djelovale na Puntamici, predslavio je mons. Martin Vidović, apostolski nuncij i naslovni ninski nadbiskup, uz koncelebraciju župnika don Igora Ikića i nekoliko svećenika zadarske nadbiskupije. Osvrnuvši se na proslavu 100 godina od osnutka Provincije Božje providnosti i 40 godina od dolaska sestara na Puntamiku, Župnik je u svojoj propovijedi istaknuo da „redovništvo danas itekako ima što poručiti ovom jadnom, izgubljenom svijetu“. Ističući geslo Družbe „Sve za Boga, za siromahe i za našu Družbu“, Župnik je naglasio važnost zajedništva s Bogom iz kojeg onda slijedi poslanje redovničkoj zajednici i siromasima, odnosno onima među kojima sestre djeluju. „Zato drage sestre imate itekako veliko poslanje u svijetu: donositi smisao izgubljenom čovjeku danas i vratiti mu Boga od kojega je sam odlutao“, zaključio je don Igor.

U ime s. Gordane Igrec, provincijalne glavarice, riječ zahvale uputila je s. Ivana Margarin, provincijalna tajnica, uz kratki presjek povijesnog hoda sestara Kćeri Božje ljubavi u ovoj zadarskoj župi: „Ta povijest započela je 22. rujna 1979. za vrijeme, sada pokojnoga, župnika don Srećka Frke-Petešića, kada su došle prve dvije sestre: s. M. Blandina Rakarić i s. M. Ladislava Kamber. One su se prvotno nastanile u župnoj kući iznad kapele u ulici Augusta Cesarca 9. Naišle su, kako i same svjedoče, na srdačnu dobrodošlicu župljana koji su im obećali pomoći u svemu jer početak doista nije bio lagan. Tako je i bilo. Sestre su se u svemu mogle osloniti na župljane i tako su lakše započele lijep i plodan apostolat na ovoj Župi. Nakon izgradnje i posvete crkve i pastoralnog centra, 1982. sestre sele u novi stan gdje se i danas nalaze. Tijekom 40 godina na Puntamici djelovalo je 35 sestara u raznim granama apostalata: kao odgojiteljice u vrtiću, katehistice u školi i župskom vjeronauku, voditeljice liturgijskog sviranja i pjevanja, sakristanke i voditeljice domaćinstva.“

Nakon sv. mise slavlje je nastavljeno u zajedništvu svih prisutnih, a pridružio im se i mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup te još nekoliko svećenika s kojima su sestre surađivale. Mons. Puljić čestitao je sestrama te im uz zahvalu za njihovu prisutnost u Nadbiskupiji poželio i novih zvanja. S. Marija Beroš, predstojnica zajednice izrazila je veliku zahvalnost nadbiskupu Puljiću, svećenicima kao i župljanima na lijepoj suradnji sa sestrama tijekom proteklih godina.

Fotogalerija: http://kblj.hr/multimedija/album/slavlje-na-puntamici-u-zadru-fotogalerija

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve