s. Mirjana Potnar, FDC    29.03.2020.

»Ja ću otvoriti vaše grobove…«

»Ja ću otvoriti vaše grobove, izvesti vas iz vaših grobova, narode moj…«, starozavjetne su riječi ostvarene u današnjem evanđelju gdje Isus ozdravlja, štoviše, iz groba zove već mrtvoga Lazara te ga vraća u život. Ovaj događaj je iznimno važan te nas izravno uvodi u vazmeno otajstvo čije nam slavlje predstoji.

Uvertira današnjem evanđelju jest u starozavjetnom čitanju. Bog je preko proroka Ezekiela govorio narodu da će ga izvesti iz ropstva, obećavao im je i to je bilo ostvareno. Ropstvo se, domalo, pretvorilo u život u slobodi. I dok nam današnji tekstovi govore o tome da je netko bio sapet, povijen, obamro, na koncu se sve razrješava Božjom moći koja je tvorac, darivatelj, početak i kraj našega života.

Kad Isus zove Lazara van, ovaj je sav u povojima. S tim se nije lako kretati. To je poziv svima nama. Isus nas u povojima naših svakodnevnih ropstava, tuga, očaja, bolesti, beznađa i bezizlaznosti jedini može uzdići i dozvati iz naših grobova. Znamo da smo često nečim sapeti, nekom bolesti, elementarnim nepogodama kao mi ovih dana u Hrvatskoj, nekim povojima koji nam usporavaju dah, bacaju s nogu i tjeraju na povlačenje u neki tamni kutak gdje nas nitko neće vidjeti i nitko nam neće smetati. Ali, nijedna nepogoda koja nam zadesi život nije vrijeme za očajavanje. Jer gle, ako je već nepogoda tu, što si ju očajem još pogoršavaš? Vjera i evanđelje ovih nedjelja nuka nas, ako se uistinu smatramo pravim vjernicima, da se krećemo dalje s nadom da nas Bog ne ostavlja i da, ako ne reagira u danom trenutku točno zna vrijeme kad će nam učiniti dobro i k tome će ono postati očitovanje slave Božje, a mi samim time veći ljudi jer se na nama očitovala slava Božja.  

Gospodine, utvrđuj nas u vjeri kojoj nas Crkva uči. Ojačaj nam vjeru odvažnošću kad hoda u strahu, obasjaj nam vjeru svijetlom kad tapkamo u mraku, osnaži je jakošću dok se nalazi u slabosti, ozdravi je kad boluje, namakni nam i ono zrno vjere koje nam je potrebno za život kad nam žitnice vjere opustošene postanu. Trajno nas, svojom milošću vraćaj u život i na nama se očituj kao Uskrsnuće i život.

Razmišljanje uz evanđelje 5. korizmene nedjelje (Iv 11, 1-45), god. A

  Novosti i događanja - Sve