s. M. Karla Mandić, F.D.C.    25.09.2023.

Hodočašće sestara Putevima blaženih Drinskih mučenica

U Godini blažene Jule htjele smo odati počast našim Blaženicama hodočašćem Putevima Drinskih mučenica, a sada srca prepunih dojmova i zahvala u svoje živote i svakodnevne dužnosti nosimo s ovog zahvalnog hodočašća blago koje smo sakupile na mjestima važnim za život i djelovanje naših Blaženica.

U ranim jutarnjim satima 23. rujna 2023. sestre iz zajednica iz Križevaca, Koprivnice, Granešine, Nove  vesi, Munchena, Pleternice, Splita i Zadra, predvođene s. Gordanom Igrec, provimncijalnom glavaricom, zaputile su se u Bosnu, zemlju u koju je sestre prvi put dovela Majka Franziska.

Naš put je bio ispunjen bogatim duhovnim programom, krunicom s razmatranjima o bl. Juli, pjesmama na čast bl. Drinskih mučenica. Sestre  koje su djelovale u području lašvanske doline posvjedočile su o osnivanju zajednice i župe u Novom Travniku. Upravo je to bila naša prva postaja. Novi Travnik je 24. rujna obilježio 20 godina osnutka župe Presvetog Trojstva i zajednice Blaženih Drinskih mučenica. Po dolasku u Novi Travnik, zajedno sa sestrama koje ovdje djeluju te župnikom don Antom Ledićem i kapelanom, molile smo kod zavjetne kapele bl. Drinskih mučenica, a pridružile su nam se i naše sestre iz Dubrovnika.

Na putu prema samostanu Sv. Josipa na Banjskom Brijegu u Sarajevu zaustavile smo se na Betaniji. Ondje su pokopane 83 sestre čiji su životi ugrađene u temelje naše Provincije, među kojima je prva provincijalna glavarica, Čehinja Gotharda Bohm, te sarajevska ljubimica, s. Luka na čijem smo se grobu pomolile. U naše zajedništvo priključile su se i sestre iz Tuzle.

U nama tako dragoj i važnoj crkvi Kraljice svete krunice svetu misu predslavio je vlč. Darko Endrih te smo posebno molile za nova duhovna zvanja, što je pred nas toga dana stavila i Crkva u liturgiji kvatri. Dan je završio molitvom pred oltarom Mučenica te večerom i slobodnim vremenom za obilazak grada.

Novi dan počele smo doručkom, a onda smo se uputile prema crkvi Sv. Josipa Radnika na Palama gdje nas je dočekao vlč. Fabijan Stanušić, župnik, a potom smo nastavile prema Goraždu.

Put prema Goraždu, mjestu stradanja naših sestara, ispunile smo molitvom jutarnje i pobožnosti križnog puta Gospodina našega Isusa Krista s elementima mučeništva naših Blaženica.

Po dolasku posjetile smo školu, bivšu vojarnu, u kojoj su sestre bile zatvorene i, da bi se spasile, skočile s drugog kata, nakon čega su ubijene i bačene u Drinu.

Molitva pokraj spomen-ploče i na obali rijeke Drine posebno dira u srca. Na ovome mjestu svaka Kći Božje ljubavi stoji bez riječi, ali srca punog molitava, vapaja, a osobito divljenja ovim snažnim ženama. One su uzor i smjerokaz nama, njihovim sestrama, ali i svakoj ženi, majci, sestri koja u današnjem vremenu pokušava živjeti život darivanja i ljubavi.

Vrhunac je našega dana bila sveta misa u budućoj crkvi Blaženih Drinskih mučenica koju je predslavio vlč. Josip Tadić, župnik.

Nakon ručka krenule smo prema Zagrebu, ali naše je hodočašće imalo još jednu postaju. Naša je zadnja postaja bila u Kaknju. Molile smo na mjestu gdje je 30. rujna 1996. ubijena naša sestra Danka Jurčević.

Na ovo smo hodočašće ponijele svoje nakane, molitve, želje i zahvale i predale smo to našim Blaženicama, ali ne vraćamo se praznih ruku, ili bolje rečeno, praznih srca. U nama su upaljene nove nade, čuvamo nove nakane, radujemo se našem zajedništvu koje smo dijelile, nosimo u svojim mislima uzore naših blaženih sestara kojima smo u zagovor predale nakane naše Družbe i Provincije. Na poseban način nosimo sa sobom ljubav i gostoprimstvo koje su nam iskazale naše sestre u Novom Travniku, Sarajevu i Kaknju. U njihovom pristupu prepoznale smo ono na što je Majka Franziska uvijek poticala svoje kćeri.

Upravo je naša Utemeljiteljica, Majka Franziska, prepoznala potrebe ove zemlje i tamo povela sestre da svojim svakodnevnim životom svjedoče Božju ljubav.

Gospodin nas je obilno blagoslovio ovim hodočašćem. Njemu se povjeravamo u nadi da ćemo i mi, kao i naše sestre Mučenice, o njegovoj neizmjernoj ljubavi posvjedočiti u svojem životu i u svojoj smrti.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve