s. Katarina Pendeš, FDC    15.01.2023.

Evo Jaganjca Božjega…

Ivan ugleda Isusa gdje dolazi k njemu pa reče: „Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta! To je onaj o kojem rekoh: Za mnom dolazi čovjek koji bijaše prije mene!“ „Ja ga nisam poznavao, ali baš zato dođoh i krstim vodom da se on očituje Izraelu.“

Snažno je ovo Ivanovo svjedočanstvo na kojem vrijedi zastati. Iz ovih rečenica možemo uvidjeti Ivanovo razumijevanje Krista, njegovog poslanja, ali i vlastitog poslanja koje revno izvršava. Vjerujem da nam može pomoći u osobnom shvaćanju nas samih i našem odnosu s Bogom. Zadnji put kad se Ivan susreo s Isusom, bilo je to u majčinoj utrobi. Točnije, obojica su bila u majčinoj utrobi i čini se kao pomalo davan susret da bi ga se Ivan realno sjećao. Međutim, taj susret bio je dovoljan da odredi Ivanov život kao proroka i navjestitelja onoga kojeg je tada susreo. Nema nas dakle što čuditi, ako ga je prepoznao dok su obojica bila u utrobama svojih majki, kako ga neće prepoznati sada, jer jasno nam je iz njegovih riječi da Ivan ima jasnu sliku o tome tko je Krist i radi čega je došao.

            Isus je jaganjac koji odnosi grijeh svijeta. Ivan u ovoj jednostavnoj rečenici izriče svu istinu Kristova utjelovljenja, života na zemlji, muke, smrti i uskrsnuća. A da Ivan zna da je Krist Bog vidi se iz izjave „za mnom dolazi čovjek koji bijaše prije mene.“ Zasigurno nije bio prije Ivana ni začet ni rođen, ali je od vjekova jer je Bog, a Ivan to i svjedoči. Također, Ivan svjedoči i o kristalnoj jasnoći shvaćanja svoje uloge u mesijanskom djelovanju Krista, on je onaj koji krsti vodom dok se on ne očituje Izraelu.

Iz ovog kratkog odlomka možemo zaključiti nekoliko stvari bitnih za naš osobni život. Susret s Krstom pomaže nam da spoznamo istinu o samima sebi.

Također otvorenost susretu s Kristom pomaže nam da spoznamo kakav je Bog uistinu i da padnu sve naše krive slike o njemu i njegovu djelovanju u našem i u životu drugih ljudi.

Pokušajmo danas stati u molitvi pred Boga koji nam dolazi, koji je početak i inicijator svake naše molitve i zamolimo ga da ga bolje upoznamo, a upoznavajući njega da upoznamo istinu o nama samima.

Razmišljanje uz evanđelje 2. nedjelje kroz godinu (Iv 1, 19-34)

 

  Novosti i događanja - Sve