s. Ivana Ćurić, FDC    21.06.2018.

Duhovno-studijsko putovanje sestara novakinja iz Engleske i Hrvatske i priprava za zavjete

Po završetku središnje proslave 150. obljetnice naše Družbe u Beču s. Linda Pergega zajedno sa sestrama iz Engleske viceprovincije Presvetog Srca Isusova doputovala je u Zagreb, u Granešinu.

U dogovoru s vrhovnom glavaricom s. Mariom Dulce Adams i s. Gordanom Igrec, provincijalnom glavaricom s. Linda i s. Antonela Rašić zajedno s novakinjama obiju provincija pošle su u Sarajevo, Pale i Goražde. Pridružila im se i s. Ivana Ćurić, pripravnica za doživotne zavjete.

Sestre su iz Zagreba krenule u četvrtak, 14. lipnj 2018. Prva postaja bilo je Staro Petrovo Selo i Godinjak, rodno mjesto blažene Jule Ivanišević. Ovdje su ih dočekali župnik te nećak sestre Jule i njegova obitelj. Nakon kraćeg druženja sestre su, zahvalivši na dočeku, nastavile put prema Sarajevu sjedinjujući se s blaženom Julom koja je, napustivši očinski dom, pošla prema nepoznatom Sarajevu. Prekrasna slika za sestre iz engleske provincije koje su također, radosna srca, krenule prema nepoznatom. Uz molitvu, pjesmu i razgovor stigle su u Sarajevo u poslijepodnevnim satima gdje su ih čekale sestre iz sarajevske zajednice svetog Josipa.

Od 14. do 20. lipnja sestre su se upoznavale s poviješću kršćanstva na ovim područjima te dolasku Majke Franziske u Bosnu te su si posvijestile zašto je Utemeljiteljica Bosnu zvala misijskom zemljom. Na tome su zahvalne s. Tereziji Antunović koja je sestrama bila na raspolaganju. Obzirom da sestre započinju svoj redovnički život neizbježna tema je zajednički život i zajedništvo Kćeri Božje ljubavi. S. Bernarda Horvat je sa sestrama podijelila iskustvo zajedničkog života i upoznala ih s Crkvenim dokumentima koji o tome govore kao i našim Konstitucijama. Nastavljajući s upoznavanjem temelja naše duhovnosti i upoznajući velikane naše Družbe s. Antonela Rašić je predstavila crkvu Kraljice svete krunice, Majku Divnu te s. Luku.

Posjet grobu s. Luke te Palama i Goraždu budi uvijek neka nova iskustva koja potiču na radost i zahvalnost, ali i obvezu nasljedovanja onih kreposti koje su sestre živjele a koje ne bi bile ostvarene bez istinskog zajedništva u molitvi i radu. Nama, sestrama Provincije Božje Providnosti ova mjesta i povijest je vrlo bliska. Posebno je dojmljivo bilo promatrati sestre kojima je sve ovo nepoznato, koje su samo čule i čitale o svemu što se na ovim prostorima kroz povijest događalo. Gledajući ih kako s poštovanjem promatraju mjesta kojima su i Utemeljiteljica i bl. Drinske mučenice te mnoge druge sestre kročile i gledajući kako upijaju sve što su čule i vidjele, u nama se iznova rasplamsava plamen ljubavi prema Družbi, prema Provinciji.

Pri kraju ovog boravka u Sarajevu i upoznavanja s prošlošću, sestre su imale priliku upoznati se i s današnjim djelovanjem sestara te su posjetile Misijsku centralu i Katolički školski centar „Sv. Josip“.

U ovom bogatom programu, ispunjenom daljnjom i bližom poviješću Družbe, nezaobilazan je bio i Kakanj koji su sestre posjetile po povratku za Zagreb. Novakinja s. Klara Lipovac predstavila je život s. Danke nakon čega su sestre iz kakanjske zajednice pozvale sestre na okrjepu. I ovaj posjet ostavio je na sve, a osobito na najmlađe poseban dojam o življen

Ispunjenih srdaca i prepune dojmova koja se riječima ne mogu iskazati, zahvaljujemo Vrhovnoj glavarici, s. Gordani Igrec i sestrama sarajevske zajednice na sestrinskoj raspoloživosti.  Hvala i sestrama Mary, Anni i Jude što su nas obogatile novim iskustvima te s. Lindi na neumornom prevođenju s engleskog na hrvatski i obratno. Dvije novakinje s. Mary i s. Anna ove godine 25. kolovoza polažu prve zavjete dok s. Jude ulazi u drugu godinu novicijata.

Hvala dragom Bogu što nas poziva, s istoka i zapada, sa sjevera i juga, i ujedinjuje u svojoj ljubavi.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve