kblj.hr    21.02.2022.

Čestitka Provincijalne Glavarice uz obilježavanje 50 godina misijskog lista Radosna vijest

Povodom obilježavanja 50 godina misijskog lista Radosna vijest, uz koji su povezane i naše sestre, donosimo čestitku s. Gordane Igrec, provincijalne glavarice.


 

 

 

 

Čestitka s. Gordane Igrec, provincijalne glavarice Družbe Kćeri Božje ljubavi povodom 50. obljetnice publiciranja Misijskog informativnog lista Radosna vijest 

   U ime Družbe Kćeri Božje ljubavi najsrdačnije čestitam veliki jubilej – 50 godina gotovo neprekidnog izlaženja Misijskog informativnog lista Radosna vijest, koji zauzima jedinstveno mjesto među katoličkim tiskovinama. Pola stoljeća misijski list Radosna vijest bio je sredstvo širenja dobrih vijesti o misijama i iz misija. Bile su to informacije o neumornom i predanom djelovanju naših hrvatskih misionara i misionarki i o njihovu zalaganju da evanđelje po njihovom misionarskom pozivu i primjeru stigne i do onih najpotrebitijih i najudaljenijih širom svijeta. Ovaj časopis nema samo informativnu ulogu, već je sredstvo misijske formacije i animacije po našim nad/biskupijama, župnim i redovničkim zajednicama u bivšoj državi, a u novim prilikama u dvije zemlje Bosni i Hercegovini te u Republici Hrvatskoj, povezujući hrvatske misionare i misionarke s njihovim brojnim prijateljima i podupirateljima širom svijeta.

   Uz ovu „zlatnu“ obljetnicu izdavanja Radosne vijesti posebno smo kao Družba ponosne da u stoljetnom postojanju Provincije Božje providnosti na ovim našim prostorima, pola stoljeća njezine članice posvećene su i angažirane u neizravnoj misijskoj djelatnosti i u radu tadašnje Misijske centrale, a to su i danas u sadašnjim nacionalnim strukturama Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i u BIH u svojstvu nacionalne ravnateljice PMD u Republici Hrvatskoj i radom u tajništvu Misijske središnjice Nacionalne uprave PMD BIH u Sarajevu. Naime, već od samog utemeljenja Nacionalne uprave PMD bivše države sa sjedištem u Sarajevu, posebno s pokretanjem misijskog informativnog lista Radosna vijest, od 1972. tri sestre Kćeri Božje ljubavi postale su djelatnice tadašnje Misijske centrale u Sarajevu. Vodile su cjelokupnu administraciju i financijsko poslovanje, sudjelovale u pripremanju, tiskanju i raspodjeli misijskog informativnog lista Radosna vijest, te su vodile brigu oko njegovih pretplatnika. Uz to, njihov rad u Misijskoj centrali obuhvaćao je i pomaganje hrvatskih misionara i misionarki. One su sve priloge u novcu, hrani, odjeći, obući i lijekovima, koji su se slijevali u Centralu s područja cijele tadašnje države, razvrstavale, pravedno raspodjeljivale u pakete, koji bi godišnje dosezali i do stotinu, i koje su potom poštom slale u misijska područja. Na isti način sestre su nakon tiska pakirale i Radosnu vijest. U tome su im često puta, uz suglasnost ravnateljstva, pomagali i bogoslovi Vrhbosanske katoličke bogoslovije. Sestre su kroz tu suradnju sudjelovale i u formaciji budućih svećenika i budućih misionara izgrađujući u njima misijsku svijest i odgovornost.

   Zahvalne Gospodinu za mogućnost služenja Kćeri Božje ljubavi u izravnom misijskom radu u Ugandi više od dvadeset godina te u njihovu neizravnom misijskom doprinosu u izradi i širenju Radosne vijesti kroz protekla desetljeća, čestitam vam ovu „zlatnu“ obljetnicu,  uz iskrene želje da Radosna vijest nastavi ostvarivati prvotni smisao - da bude i ostane u službi širenja radosne vijesti Isusa Krista koji želi dotaknuti i preobraziti svakoga čovjeka. Neka ova obljetnica ujedno bude i svojevrsni iskorak u pronalaženja novih načina i mogućnosti širenja Radosne vijesti te zalog još kvalitetnije budućnosti u misijskom poslanju opće Crkve i Crkve u hrvatskom narodu. U tome neka vam pomogne i zagovor najizvrsnijih Kćeri Božje ljubavi - blaženih Drinskih mučenica te službenice Božje Majke Franziske Lechner, utemeljiteljice Družbe koja je u svoje članice usadila veliku i duboku ljubav prema misijama.

S poštovanjem i iskrenom radošću čestitam i molim Božji blagoslov u daljnjem radu!

                                                                 s. Gordana Igrec, FDC
                                                                 
provincijalna glavarica

  Novosti i događanja - Sve