biskupija-sisak.hr    17.06.2022.

Caritas Sisačke biskupije primio nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju

Caritas Sisačke biskupije na čelu s ravnateljicom Kristinom Radić i predsjednicom Povjerenstva za pomoć stradalima u potresu, sestrom Smiljom Čirko primio je povodom Dana Sisačko-moslavačke županije, nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, u četvrtak 9. lipnja u Domu INA rafinerije nafte u Sisku.

Uz brojne visoke dužnosnike sjednici je nazočio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U svom obrazloženju nagrade Sisačko-moslavačka županija ističe kako je upravo Caritas Sisačke biskupije bio među prvima na terenu istoga jutra nakon katastrofalnog potresa koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio ovaj kraj, pomažući stradalima na svom području djelovanja. „Na prihvatu i distribuciji humanitarne pomoći radile su tisuće volontera iz cijele Hrvatske. Na najugroženijim točkama i potrebitim sugrađanima podijeljene su stotine tona hrane, higijenskih potrepština, goriva, građevinskog materijala, grijalica, peći, agregata, namještaja, pomagala za osobe s invaliditetom, odjeće i obuće. Koordinirali su i usmjeravali domaće i inozemne humanitarne organizacije, stambeno zbrinjavali najugroženije, Razoran potres koji je pogodio Petrinju, Sisak i okolna mjesta odnio je ljudske živote, a mnoge ozlijedio te za sobom ostavio ruševine, strah i neizvjesnost. U godini koja nas i kao pojedince i kao društvu u cjelini stavlja na kušnje, još jednom se nalazimo u situaciji kada je najvažnije pružiti podršku, posvjedočiti solidarnosti konkretno pomoći“, između ostalog stoji u obrazloženju.

Važno je istaknuti kako se upravo Caritas Sisačke biskupije, nakon potresa, tijekom prošle godine brinuo o 5250 obitelji s 15450 članova. Tako je podijeljeno 900 tona donacija hrane, higijenskih potrepština, goriva, građevinskog materijala, grijalica, peći, agregata, namještaja, invalidskih pomagala, odjeće i obuće vrijednosti veće od 44 milijuna kuna. Tu je i donacija Hrvatskog Caritasa od 200 stambenih modula, a 29 dodatnih modula i mobilnih kuća postavio je Caritas Sisačke biskupije. Vaučere vrijednosti od 5000 do 150 000 kuna dobile su one obitelji čije je kuće bilo moguće sanirati. Kupljeno je i 5 kuća za obitelji s brojnom djecom, izgrađeno 29 montažnih kuća za starije osobe, a u suradnji s Udrugom „Seljaci pomažu seljacima“ izgrađeno je 64 drvenih kuća. Također, Udruga „Kruh svetog Ante“ podigla je 5 kuća, a biskupija Željezno iz Austrije i Udruga „Hrvat S.A.M.“ u akciji „Krov za Hrvatsku“ upravo podiže još pet kuća.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve