s. M. Tea Barnjak, FDC    23.02.2019.

Budimo milosrdni

Evanđeoski ulomak VII. nedjelje kroz godinu počinje Isusovim riječima: "Vama koji slušate velim". Njegove se riječi odnose na učenike, a tiču se njihova ponašanja tj. odnosa prema drugima. Isusovi su zahtjevi poziv učenicima da se ne ponašaju onako po ljudski kako bi to bilo za očekivati, nego da usvoje nove obrasce ponašanja. On govori svojim učenicima, ali se iste riječi odnose i na nas. 

Pitanja koja nam dolaze nakon slušanja ovoga evanđeoskog ulomka su sljedeća: Možemo li ostati mirni kad osjetimo da nas netko svjesno ili namjerno pritišće ili ignorira? Jesmo li u stanju svladati prve reakcije koje se javljaju nakon doživljene uvrede ili poniženja? Kako ljubiti svoje neprijatelje, činiti dobro onima koji nama čine zlo, blagoslivljati one koji nas proklinju, moliti za one koji nas zlostavljaju? Zašto okretati drugi obraz, ako smo već na jednome primili udarce? Zašto ne ljubiti one koji nas ljube i ne iskazivati dobro onima koji su to već prije učinili nama? Zar ne bismo ova ponašanja koja Isus preporuča trebali shvatiti kao nešto što govori o našoj pretjeranoj popustljivosti, beskičmenjaštvu i davanju prigode drugima da od nas rade budale i da nas smatraju naivčinama? 
Nakon svih izrečenih zahtjeva ili bolje rečeno preporuka koje nas žele povesti korak dalje od uobičajenoga i očekivanoga ponašanja, Isus nas poziva na nešto što je još puno više od toga da ne vraćamo istom mjerom, a to je da budemo milosrdni. 

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš nebeski! Ovaj poziv nadilazi naše ljudske sposobnosti i snage, ali ih i preobražava. Jer ne trebamo uopće biti inovativni u življenju milosrđa nego samo trebamo biti kao Otac. Je li to nama uopće moguće? Da i ne. Moguće nam je ako se sjetimo koliko smo puta i sami bilo potrebni njegova milosrđa, ali i milosrđa bližnjih te kako nas je upravo milosrđe okupalo od naših grijeha i propusta koje smo toliko puta nanovo učinili. Biti milosrdan znači pružiti, pokazati milosrdnu ljubav. A ljubav je najjača i najistinskija onda kada nas dovodi nazad k Bogu, drugima i nama samima. Bog je u svakome vremenu očitovao svoje milosrđe i to na različite načine. Povijest spasenja povijest je Božje milosrdne ljubavi. A milosđe može biti zadatak jer je prije bilo dar isto kao i ljubav. Budimo milosrdni jer nam je toliko puta iskazano milosrđe. 


Razmišljanje uz Evanđelje VII. nedjelje kroz godinu (Lk 6,27-38), god. C

 

  Novosti i događanja - Sve