s. M. Tea Barnjak, FDC    23.02.2020.

Budimo drukčiji

Evanđelje VII. nedjelje kroz godinu pripada dijelu Matejeva evanđelja koji se naziva Govor na gori (Mt 5,1-7,27). Evanđelist Isusovo poučavanje učenika predstavlja tako da se ondašnji, ali i mi kao današnji čitatelji i slušatelji istoga teksta u njemu možemo direktno prepoznati.

Isus se obraća učenicima na jedan vrlo specifičan način: „Čuli ste da je rečeno… a ja vam kažem…“ U ovome kontekstu Isus poziva učenike na novi način ponašanja. Trebaju davati neočekivane odgovore u situacijama u kojima bi se inače ponašali po nama uobičajenim ljudskim mjerilima i kriterijima. I zatim navodi za primjer dvije uobičajene situacije. Prva se odnosi na ispravno odgovaranje na razne vrste nasilja, a druga na ljubav prema neprijateljima.

Je li moguće i kako na doživljeno i pretrpljeno nasilje ne odgovoriti na isti način? Je li moguće i kako ljubiti neprijatelje? Da, moguće je. Isus zato zahtijeva druge modele ponašanja. Zlo se ne može pobijediti zlom, sukob se ne rješava novim sukobima, promjene se ne događaju bez oproštenja i prihvaćanja onih koji su nam često na protivničkoj strani. Vjerujem da bismo se složili da nam Isus u današnjem evanđelju kao i na drugim mjestima djeluje prezahtjevan i odveć radikalan. On želi novi način ponašanja jer samo tada možemo biti dionici kraljevstva nebeskoga koje on naviješta. Ta novost može doći jedino iz srca koje je i samo primilo i iskusilo milost, dobrotu i oproštenje.

Stoga poslušajmo Isusov poziv i pokušajmo danas biti drukčiji od svijeta u kojem živimo, razlikujmo se od drugih ljudi po konkretnim djelima opraštanja i ljubavi. Budimo promjena koju i sami želimo vidjeti i doživjeti. U tome nam mogu na poticaj i ohrabrenje biti riječi sv. Ivana Pavla II.: „Nikad nije bilo jednostavno prihvatiti poruke Evanđelja i nikad neće biti.“ Ne postoje vremena koja su za to manje ili više pogodna. Evanđelje je uvijek zahtjevno.

Razmišljanje uz evanđelje VII. nedjelje kroz godinu (Mt 5,38-48), god. A

  Novosti i događanja - Sve