s. Vinka Marović, FDC    29.03.2017.

U Križevcima održana duhovna obnova za mlade pod nazivom “24 sata s Isusom”

Tijekom uobičajenih mjesečnih susreta u našem samostanu u Križevcima troje mladih poželjelo je provesti jedan dan i noć u samostanu. Na ovu želju sestre su odgovorile pozivom na duhovnu obnovu pod nazivom: 24 sata s Isusom koju je organizirala i vodila s. Vinka Marović. Susret je započeo 25. ožujka 2017. u 13 sati.

Nakon smještaja po sobama i uvoda u duhovnu obnovu mladi su, radom na tekstu, nastojali prepoznati svakodnevne kušnje i napasti kojima su izloženi. Budući da je Isus u kušnjama molio i na kušnje odgovarao Božjom riječju uslijedilo je razmišljanje o važnosti i snazi Božje riječi u životu svakog kršćanina. Na temelju molitve Oče naš mladi su napisali „vlastiti“ Oče naš i u duhu pratili Isusa koji na Maslinskoj gori moli. Potom su slijedili Isusa raspetoga osobnom vježbom u znaku križa i molitvom krunice Božanskoga milosrđa u kojoj nam se pridružila s. Danica Ranogajec. Nakon uprisutnjenja događaja Velikog petka išli su za Isusom u Veliku subotu. Zajedničkom vježbom u znaku groba dopustili su Isusu da uđe u njihove grobove te ih iz njih pozove i podigne na nov početak. Isusa uskrslog slijedili su pomoću filma „Uskrsnuće“, a potom smo zajedno proslavili svetkovinu Navještenja svetom misom koja na najljepši i najstvarniji način sažima čitavo Vazmeno otajstvo. Nakon večere i kratkog druženja sa svim sestrama, mladima su se u rekreaciji pridružile s. Pia Herman, s. Ivana Margarin, s. Pavla Adžaga i s. Vinka Marović. Uz društvene igre bilo je smijeha i zabave, a čitav dan smo zaključili ispitom savjesti u kapeli.

Nedjeljno jutro započelo je jutarnjim klanjanjem Isusu te smo nakon doručka razmatrali Božju riječ i tako se pripremili za susret s Božjom riječi i tijelom u svetoj euharistiji. S. Ivana Margarin mladima je progovorila o svojem pozivu i vlastitom iskustvu hoda s Isusom nakon čega su sâmi mladi izrazili svoje dojmove nakon 24 sata provedenih u samostanu s Isusom i časnama:

Teme o kojima smo razgovarali, film, vježbe koje smo radili bili su dobro povezani te su me potaknuli na razmišljanje gdje sam ja u duhovnom životu i gdje mogu susresti Boga.
(Marko K.)

Susret me se jako dojmio. Odlično je bilo što smo prošli kroz najvažnije dane Isusovog života kada se predao Očevoj volji i umro na križu da bismo mi bili spašeni. Sviđa mi se što su se izmjenjivale vježbe, one u kojima smo mi sami komunicirali s Bogom s onima u kojima smo zajednički molili i razmatrali Božju riječ.
(Matea K.)

Ova duhovna obnova mi se veoma svidjela jer sam se približila Isusu. Najviše me se dojmilo čitanje i razmatranje Božje riječi jer sam se prvi put zapitala koju mi zapravo poruku Isus šalje kroz Bibliju. Sestre u samostanu bile su odlično društvo i nikad nije bilo dosadno. Nadam se da će biti još ovakvih duhovnih obnova!
(Marta K.)

Duhovnu obnovu završili smo molitvom Srednjeg časa s časnama u kapeli te ukusnim ručkom s. Laurentine Breljak i kolačima s. Ivane Križanić. Koliko je duhovna obnova bilo obogaćujuće iskustvo za mlade toliko je njihov boravak u samostanu bio blagoslov i veoma lijepo iskustvo za sestre. O obostranom zadovoljstvu najviše svjedoče smijeh i pjesma kojima za ručkom nije bilo kraja.

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve