s. Marija Medved, FDC    06.06.2021.

Breme vječne slave

Sve više smo svjesni okrutnosti vremena u kojem živimo. Iako, zastanemo li i razmislimo, bio je tako i ljudima prije nas.

Svatko od nas ima i imat će neko breme koje će ga pritiskati. No, Pavao nas uči kako je važno izdići se iznad ovoga zemaljskoga, ovoga bremenitog tako što ćemo iz dana u dan zahvaljivati. Teško je reći hvala kada te svaki dan mori neka nova nevolja ili pak događaji na koje ni ne možeš utjecati, a toliko se tiču naših osobnih malih života npr. Covid, potresi…

Štoviše Pavao koristi umanjenicu za sve naše nevolje ističući „ova malenkost naše časovite nevolje“. Kao da nam želi poručiti da je nevolje dio jednog trenutka koji prolazi, danas je tu, sutra ga već nema. Ide i korak dalje, te nas odmah poziva da se izdignemo iznad ovog vidljivog i svoj pogled usmjerimo na vječno, na početnika i dovršitelja svega stvorenoga. Ta i mi smo stvorenja Božja, toliko dostojanstvena da smo stvoreni na sliku Boga, Boga koji je ljubav i Boga koji je vječan. Budući da smo stvoreni na sliku Boga, pozvani smo ljubiti i biti vječni.

Stoga nam pogled ne bi trebao biti usmjeren na „malenkost naše časoviti nevolje“ već na Boga zahvaljujući mu na svemu što primamo iz njegove ruke, kako bi nam jednog dana pripalo „breme vječne slave“. Teško je to, uistinu je. No, kada dopustimo Bogu da djeluje u našem srcu tada je sve moguće, tada polako mijenjamo način razmišljanja i počinjemo sve više upoznavati i živjeti Božju logiku. U takvim trenutcima, pojedine nevolje doživljavat ćemo kao nove prilike, nove izazove koji nam omogućuju lakši put prema vječnosti.

Teško je, uistinu je teško živjeti drugačije od drugih, živjeti Božjom logikom – jer svijet ju ne razumije, kao što nisu razumjeli ni Isusa dok je hodio i propovjedao ovim svijetom. No kada se to dogodi, kada nam Bog podari neku milost jako je lijepo i znamo da je to nezasluženi dar. I bez obzira na sve – isplati se zbog susreta u vječnosti.

Stoga uvijek imajmo na pameti Pavlove riječi: „vidljivo je privremeno, a nevidljivo – vječno“

 

Razmišljenje uz misna čitanja 10. nedjelje kroz godinu (Post 3,9-15; Ps 130,1-8; 2Kor 4,13 – 5,1; Mk 3,20-35) ; god. B

 

  Novosti i događanja - Sve