s. Vinka Marović, FDC    21.11.2021.

Završetak biskupijskog procesa beatifikacije službenice Božje Majke Franziske Lechner

Danas smo proslavili 153. rođendan naše Družbe „Kćeri Božje ljubavi“. Ovogodišnji rođendan bio nam je drugačiji od dosadašnjih po tome što smo svečanim liturgijskim slavljem obilježili završetak biskupijskog procesa beatifikacije službenice Božje Majke Franziske Lechner, utemeljiteljice naše Družbe.

Sestre iz različitih krajeva svijeta, pa tako i mi iz naše Provincije Božje providnosti, zajedno sa našom vrhovnom glavaricom s. Mariom Dulce Adams prisustvovale smo ovome događaju u crkvi u Beču koju je upravo Majka Franziska dala sagraditi namjeravajući je posvetiti Srcu Isusovu i Majci triput divnoj.

Počeci nisu bili nimalo laki. Bez materijalnih sredstava i s obećanjima ljudske pomoći koja su se pokazala nestalna Majka Franziska, s čvrstim pouzdanjem u Boga, podigla je Družbu na noge. Prepoznavši socijalne probleme koje je industrijska revolucija donijela sa sobom ona je zajedno sa svojim sestrama odgovorila revolucijom ljubavi. Kako bi izišle u susret djevojkama, siromasima, djeci, starijim osoba, sestre su naporno radile, putovale, oskudijevale pa i umirale. Osjećajući da su rođene iz Isusovog probodenog Srca u kojemu su prepoznale ono što čovjeka istinski pokreće – Božju ljubav – sestre su pronalazile vrlo konkretne načine da tu Ljubav posvjedoče i učine vidljivom i opipljivom.

Danas su nam se stoga miješali osjećaji ponosa, ganuća, odgovornosti i zahvalnosti iz razloga što je lokalna Crkva priznala Franzisku kao ženu vjere, nade, ljubavi, razboritosti, pravde, čvrstoće i umjerenosti. Proces proglašenja blaženom sada se nastavlja u Rimu.

Dijelimo s vama primjer ove Božje žene. Situacije koje je ona živjela, a s kojima se i mi možemo poistovjetiti mnoge su: ostavljenost od ljudi, neimaština, neizvjesnost, bolest, naporan rad. Obraćajmo joj se u ovim i svim drugim prilikama i neprilikama čvrstom vjerom. Molimo svi zajedno nebeskoga Oca da, kada se njemu svidi, upravo po njenom zagovoru učini čudo, kako bismo ju jednoga dana mogli častiti kao sveticu.

Foto: s. Vinka Marović, FDC i  s. Danijela Koprek, FDC

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve