Požeška biskupija, s. Marijana Novosel, F.D.C.     20.03.2023.

XXIV. Križni put mladih Požeške biskupije pod geslom bl. Jule: “Idem služiti Isusu.”

U organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih, 18. ožujka održan je dvadeset i četvrti Križni put mladih Požeške biskupije, pod geslom bl. Jule Ivanišević: „Idem služiti Isusu“. Križnom putu su se pridružile i naše sestre juniorke sa odgojiteljicom, te sestre iz Kastva, Koprivnice, Granešine i naša kandidatica.
Više od tisuću i tristo mladih sudionika propješačilo je gotovo dvadeset i pet kilometara od Starog Petrovog Sela, rodne župe bl. Jule Ivanišević i crkve u kojoj je ona krštena do Požege. Program je započeo u jutarnjim satima u Starom Petrovom Selu te nastavio preko Godinjaka, Tisovca, (Starog) Brestovca, Nurkovca i Završja do Požege – sjedišta Biskupije. Križni put su predmolili mladi iz župnih zajednica koje su se okupile, a IX. postaju križnoga puta su molile naše sestre juniorke.
Tijekom hoda sudionici Križnog puta imali su prigodu za svetu ispovijed ili osobni razgovor s više od trideset svećenika koji su ih pratili, kao i za trenutke šutnje i osobnu molitvu. Nakon otvorenog i toplog dočeka župljana i mladih Župe sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu i njihovog župnika Ivana Nikolića na samom početku, mlade su srdačno primali vjernici i u drugim mjestima spomenute Župe gdje su prolazili. Velikodušnošću župljana i župnika Franje Nemeta sudionicima Križnog puta ponuđen je ručak i osvježenje u (Starom) Brestovcu.
Stigavši preko Nurkovca i Završja u Požegu, sudionici Križnog puta uputili su se u Katedralu sv. Terezije Avilske. Na samom kraju Križnog puta naše su sestre, kao susestre bl. Jule, unijele milenijski križ u katedralu te sudjelovale na euharistijskom slavlju koje je predslavio požeški biskup Antun Škvorčević.

Pozdravljajući sudionike slavlja, biskup je podsjetio da se nalaze u Godini bl. Jule Ivanišević i da je to razlog zašto je ovogodišnji XXIV. Biskupijski križni put mladih krenuo iz Starog Petrovog Sela, njezine rodne župe i crkve krštenja. Kazao je kako je ona krsnim imenom Kata, a redovničkim Jula Ivanišević jednoga dana u svojoj mladenačkoj slobodi odlučila da postane sestra redovnica i tako „Služi Isusu“ te mu je ostala vjerna i u svojoj mučeničkoj smrti.
Isus Krist je bio njezin izbor, njezina sudbina i njezin život ovdje na zemlji i za vječnost. Napomenuvši kako su i oni pod Julinim geslom „Idem služiti Isusu“ hodili cijeli dan, izrazio je uvjerenje da su nastojali usklađivati svoje korake s Isusom Kristom. Pozvao je mlade da nikada ne prezru Isusa Krista i njegovu Crkvu, jer bi bila prava šteta da bez njega ostanu sami sa svojim prazninama, nemoćima i promašajima, nego da se ugledaju u bl. Julu, jednostavnu i skromnu djevojku iz tih krajeva, koja je veliku istinu o sebi u Isusu Kristu promislila pameću, provjerila srcem i odlučila svojom slobodom kao redovnica njemu služiti.

Poželio je mladima da se nitko od njih ne izgubi iz dragocjenih Božjih koordinata u koje ih je uveo Isus Krist krštenjem i drugim sakramentima, koji je za sebe rekao: „Ja sam put, istina i život“. Na kraju misnog slavlja biskup je zahvalio svim organizatorima i svima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješnoj provedbi predviđenog programa. Nakon svete mise sestre koje su sudjelovale na XXIV. Križnom putu, kao i mladi, uputili su se svojim domovima ohrabreni i bogatiji za još jedno iskustvo.

Više o Križnom putu možete pročitati na stranici https://pozeska-biskupija.hr/

Galerija slika:

  Novosti i događanja - Sve