s. Vinka Marović    21.05.2017.

Upoznati sebe u življenju s Bogom

Prošlu nedjelju čuli smo Isusovo pitanje upućeno Filipu: „toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš?“ Danas ponovno evanđeljem odjekuje upravo riječ poznavanje kao kriterij razlikovanja onih koji su od svijeta i onih koji su od Boga.

Vjerujem da su nam dobro poznati osjećaji u kojima baš ne uživamo, a koji nas prožimaju kada pomislimo kako nas oni s kojima živimo ili provodimo puno vremena, naši supružnici, roditelji, djeca ili prijatelji ne poznaju. Zapljusnuti svakodnevnim događajima i tolikim informacijama kao da naši bližnji ne uspijevaju doprijeti do nas niti mi do njih. Očituje se to u tolikim međusobnim povredama, nerazumijevanjima, osjećajima usamljenosti. Nepoznavanje je moguće preobraziti poznavanjem tek kad se međusobno očitujemo jedni drugima i kada smo spremni jedni druge čuti i dopustiti im da u nama pronađu dom, mjesto gdje svaki ja može biti uistinu ja. Ipak, svoj ja ne možemo niti izgovoriti, niti opisati, niti upoznati bez Onoga koji nas je prvi zamislio i stvorio. Bez Boga nijedan ja ne može uistinu biti ja. Jedino nas zajedništvo s Bogom, bivovanje s njim otkriva do kraja nama samima. U tom zajedništvu sâm Bog nam se očituje. To je danas Isus obećao onima koji ga ljube: „…a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati.“ (Iv 14,21b)

Onaj tko ljubi želi biti s onim koga ljubi, želi ga čuti, želi mu ugoditi, želi mu iskazati svoju ljubav. Oni koji Boga ljube zapovijedi njegove čuvaju, naglašava Isus u današnjem evanđelju. Djela su ona u kojima se čita snaga, dubina i iskrenost naše ljubavi prema Bogu i bližnjima. Djelotvorna ljubav nisu samo lijepi osjećaji, već čvrste pa čak i bolne odluke, samozatajne žrtve i nebrojena odricanja. Za ovakvu ljubav koja život znači nismo sposobni sami od sebe, zato nam Isus obećava Branitelja, Duha Istine, da bude s nama zauvijek, kako nas ne bi zavarala lažna obećanja i jeftine utjehe. Duh Sveti, ljubav Oca i Sina, onaj je koji nas osposobljava biti s Bogom i drugima. Zato ponavljajmo često u sebi riječi upućene Bogu koje svećenik tiho izgovara tijekom svete mise: „daj da se uvijek držim tvojih zapovijedi, i ne dopusti da se ikad odijelim od tebe.“ Jer samo u Njegovoj blizini rađaju se i ostvaruju naše najbolje mogućnosti.

 

Razmišljanje uz evanđelje VI. vazmene nedjelje (Iv 14, 15-21), god. A

  Novosti i događanja - Sve